Верховний Суд дав шанс водіям-винуватцям ДТП уникнути виплат при порушенні правил обов’язкового страхування.

Мова йде про неповідомлення про дорожно-транспортну пригоду, передає UBR.

За старими правилами, власник поліса автоцивілки зобов’язаний в триденний термін повідомити страхову компанію, що він потрапив в ДТП і постраждали інші сторонни. Якщо він цього не робив, страховик, котрий оплачував ремонт пошкодженого авто чи лікування потерпілих, міг пред’явити регресну вимогу, тобто вимагати всі витрачені гроші з винуватця ДТП.

Простіше кажучи, після аварії потерпілий звертається в страхову компанію винуватця за відшкодуванням, отримує його, після чого у страхової компанії з'являється право регресу до порушника, який відповідно не повідомив в страхову протягом трьох днів про пригоду.

Проте новий висновок ВСУ надає винуватцеві аварії шанс уникнути відповідальності.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

За словами юриста Ростислава Кравця, тепер якщо страхова компанія отримала всю інформацію про ДТП від постраждалої сторони, а не від винуватця, протягом трьох днів після аварії, але якщо збиток відшкодовувався на підставі постанови суду, і винуватець був притягнутий до адмінвідповідальності – наприклад, заплатив штраф, то СК вже не має права користуватися тільки правилом про непоінформованість і на цій підставі виставляти регрес і вимагати з винної сторони виплатити весь збиток.

Таке рішення суду виявилося несподіванкою для більшості страховиків. У судах юристи компаній збираються відстоювати право на відшкодування через протиріччя, що виникло в діючому законодавстві, і так просто водіям, які вчинили ДТП, все ж навряд чи вдасться уникнути відповідальності.

Раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав, як зменшити вартість автомобільної страховки.