Австралійський радіотелескоп Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) прийняв потужний радіосигнал невідомого походження, джерело якого знаходився в сузір'ї Лева.

Тривалість імпульсу склала всього кілька мілісекунд. Наразі вчені уточнюють місцезнаходження джерела, але, за їхніми словами, швидше за все, воно знаходиться за межами нашої Галактики в мільярдах світлових років від неї. Якщо це так, то потужність сигналу в місці його випускання повинна була перевищити енергію, що випромінюється нашим Сонцем за десятки, якщо не сотні, тисяч років.

Про походження сигналу вчені поки що не можуть сказати нічого певного, крім того, що він не перший. Схожі імпульси радіоастрономи реєструють час від часу вже близько десяти років.

Перший такий сигнал був прийнятий на Землі в 2001 році, однак, помітили його тільки через шість років і ще п'ять років пішло на перевірку. З тих пір подібні події відбуваються регулярно. Фахівці, які працюють на ASKAP, кажуть, що, використовуючи свій стандартний на сьогодні набір з 12 антен, вони можуть ловити такі сигнали приблизно через день. Ймовірно, тут астрономи перебільшують, але не набагато.

Як повідомляв портал "Знай.ua", астрономи виявили у нейтронних зірок, потужну "чорну силу", здатну впливати на деформацію навколишнього простору.