Російські спецслужби перетворили соціальні мережі "ВКонтакте" та "Однокласники" на програмне забезпечення для крадіжки інформації. І агенти Кремля активно використовують їх у війні з Україною.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий експерт і блогер Олексій Арестович.

"У них районний опер може відкрити і прочитати все, що завгодно. І тепер уявіть, що для них мета - Україна, "сакральна земля", і вони концентрують на нас усі ресурси. Це держава, яка має мільярди доларів із продажу газу і нафти. І всі ці зусилля спрямовуються, щоб з'їсти Україну. Це 10-річна підготовка і концентрація всіх зусиль: "Останкіно", програми і так далі", - пояснив він.

При цьому якщо та ж "ВКонтакте" і створювалася з абсолютно благими намірами, то з часом ФСБ зрозуміла, що багатомільйонну соцмережу можна використовувати в цілях шпигунства, і в автора сайту просто не було шансів відмовити.

"Якщо якийсь Павло Дуров, чесний хлопець, намагається не дати програмні коди і доступ до "ВКонтакте", то йому починають пояснювати: "Ось бачиш, багато фотографій. Впізнаєш цих людей? Це все твої родичі. Дивись, у тебе є двоюрідна сестра-блондинка, вона ходить одна темними вулицями - всяке ж може статися з дівчиною. А тут у тебе є троюрідний брат, він хоче вступити до університету, він не вступить до університету, зрозумій це просто. А ще у тебе є бабуся в Омську, живе одна, бабуся не вміє поводитися з газовою плитою, може одного разу отруїтися газом, розумієш? Так що з програмними кодами? Будемо наполягати або зараз швидко домовимося?" Це називається "загородне полювання", - розтлумачив Арестович.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Втім, російські спецслужби працюють не лише над отриманням інформації, але й над проникненням у тил ворога. Для цього створюються фейкові групи, нібито від імені українських користувачів, які потім провокують підписників на конфлікт.

"Створюються патріотичні організації, їх зіштовхують лобами, а люди, "співаючі патріотичні пісні", з'ясовують між собою стосунки. Закручується ціле життя. Це життя моніториться, прораховується, направляється певним чином, так, що ніхто не знає, якщо нормально працювати, хто і як це зробив. Таке враження, що все сталося само собою", - розповів експерт.

На думку Арестовича, українські користувачі наївно вважають, що створюють "анонімні" спільноти у "ВК", у той час як для агентів Кремля - ​​все, як на долоні.

"Тепер ставимо себе на місце російських спецслужб. 13 мільйонів користувачів соціальних мереж в Україні - це 13 мільйонів теплих солодких лохів, яких сам Бог велить обдурити. Якщо західні спецслужби захочуть щось таке зробити, то у них є парламентський контроль, контроль з боку інших спецслужб, контроль з боку уряду, незалежного суду і так далі. Росія - величезна централізована держава, яка здійснює свої заходи за єдиним планом. Роль ФСБ у Росії видно з наступних цифр: Центральний апарат ФСБ - 110 тисяч людей (це лише Центральний апарат), тоді як весь радянський КДБ у 1985 році був 85 тисяч людей", - зазначив військовий експерт.

Всім супротивникам блокування російських соцмереж Арестович рекомендує задуматися над тим, що проблема набагато ширша, ніж захист права на інформацію.

"Я сильно примітивізую пояснення для простоти розуміння непрофесіоналами, але логіка така: один програмний продукт регулярно обробляє комплексну інформацію по підприємству, тому що це його пряма задача, він для цього й встановлений, а другий пакетами відсилає її до Росії. Уявляєте, як ми виглядаємо з їхнього боку? Абсолютно прозоро. Всі противники системи заборони на російські мережі, обмеження доступу до російських програмних продуктів кажуть, що це вільний ринок, це право людей на інформацію і так далі. Так ось, рівень розуміння значно вужчий, ніж те, що роблять росіяни тут. Вони проводять набагато ширшу стратегію, так, що ситуація виглядає вільним ринком, вільними правовими відносинами, а, насправді, є частиною загального задуму з роботи з Україною", - підсумував блогер.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", Саакашвілі жорстко висловився про заборону соцмереж.