Яблучний спас святкується 19 серпня. Але в церкві прийнято називати це свято Преображення Господнє, або Спас Ісуса Христа. Це свято вважається символом приходу осені, змін погоди і приходу холодів.

Історія появи Яблучного спасу

В церкві прийнято вважати, що в цей день, за 40 днів до розп'яття Ісуса Христа він преобразився. Коли він піднявся на гору Фавор і почав молитися, його обличчя висвітлоло божественне світло і одяг перетворилася в білосніжну. Саме тоді він розповів про своє призначення і своїм учнням – Петра, Івана, Якова.

Сам же він дізнався, що його чекає в майбутньому, і розкрив таємницю своїм послідовників, але суворо заборонив їм говорити про це кому-небудь. Коли вони повернулися з гори, Ісус наказав збирати яблука, що б його батько міг їх освятити. Відзначати саме свято почали тільки в 4 столітті, коли на тій же горі Фавор, звели храм, який увічнив Преображення Господнє.

Традиції Яблучного спасу

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Це свято отримало таку назву в народі, тому що вважалося, що в цей день дозрівали всі яблука. В цей день їх умочували в мед або цукор і запікали. Останній шматочок яблука, за повір'ям, вважався чарівним. І якщо загадати бажання до того, як його з'їсти, то воно обов'язково здійсниться.

Так само, раніше була традиція, в садах з яблуками, або виноградом виставлялися величезні вози з плодами цих самих дерев. І всі охочі пригощалися абсолютно безкоштовно. Якщо хтось цього не робив, то їх вважали нечемними, злими, жадібними людьми.

Прикмети Яблучного спаса

Вважалося, що в цей день можна було безпомилково визначити прогноз погоди. Після Господнього Преображення мала преобразитися і погода. Ночі ставали довшими і холоднішими. До того ж, вважалося, що можна визначити якою буде погода в наступному січні.

Не можна забувати, що в цей час все ще триває Успенський піст, правила якого все ще не можна порушувати.