40 років «Зоряним війнам» - це серйозний ювілей, який відзначають фанати цього фантастичної всесвіту по всьому світу. Саме 25 травня 1977 року в прокат вийшов перший фільм і, за сумісництвом, четвертий епізод серії - «Нова надія». До речі, третій фільм «Повернення джедая» теж вийшов 25 травня, але 1983 року.

За майже півстоліття «Зоряні війни» дуже змінилися, і з трилогії популярних фільмів перетворилися в цілу франшизу, справжню медіа-імперію. Якщо раптом у з якихось космічним причин досі не знайомі із всесвітом «Зоряних війн» і не знаєте, з якого фільму починати, то можемо дати вам кілька порад. Існує цілих п'ять способів почати дивитися «Зоряні війни».

В хронологічному порядку виходу епізодів

"Нова надія"> "Імперія завдає удару у відповідь"> "Повернення джедая"> "Примарна загроза"> "Атака клонів"> "Помста ситхів"> "Пробудження сили"> "Бунтар Один"

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Найбільш очевидний спосіб, тим більше, що майже всі шанувальники серії саме так її і дивились. Спочатку вам потрібно ознайомитися зі старою трилогією (епізоди IV, V і VI), потім - з новою (епізоди I, II і III), ну а потім можна і сучасні епізоди від «Діснея» дивитись. Такий порядок перегляду гарантує, що всі інтриги серіалу будуть розкриватися поступово.

В сюжетному порядку

"Примарна загроза"> "Атака клонів"> "Помста ситхів"> "Бунтар Один"> "Нова надія"> "Імперія завдає удару у відповідь"> "Повернення джедая"> "Пробудження сили"

Якщо ви не хочете напружуватися, згадуючи, що ж там було у попередніх епізодах, то можна дивитися їх в порядку розвитку сюжету. Це дає можливість робити тривалі паузи в перегляді, і ви точно не заплутаєтеся в перипетіях цієї історії.

Є у такого підходу і мінуси. Все-таки фільми знімалися в різний час і, відповідно, трохи в різній стилістиці. Тому після наповненого комп'ютерною графікою «Бунтаря Один» дивитись «Нову надію» з бутафорськими космічними кораблями може бути злегка дискомфортно.

В порядку мачете

"Нова надія"> "Імперія завдає удару у відповідь"> "Атака клонів"> "Помста ситхів"> "Повернення джедая"> "Пробудження сили"

Цей спосіб називається так, тому що вперше з'явився на сайті під назвою «Не жонглюйте мачете». Суть методу в тому, що спочатку варто подивитися IV і V епізоди, потім подивитися приквел, а потім повернутися на сюжетну колію. Епізод «Прихована загроза» виключений зі списку, як відверто слабкий (з цим можна і не погодитись, ми от не дуже згодні).

Цей спосіб гарантує глядачеві максимальне драматичне напруження. Адже відразу після потужної кінцівки V епізоду, він буде дивитися приквели і напружено чекати, що ж з героями буде далі.

Втім, використовувати цей порядок варто тільки на свій страх і ризик.

У повному канонічному порядку

"Примарна загроза"> "Атака клонів"> повнометражний мультфільм "Війни клонів"> мультсеріал "Війни клонів"> "Помста ситхів"> мультсеріал "Повстанці"> "Бунтар Один"> "Нова надія"> "Імперія завдає удару у відповідь" > "Повернення джедая"> "Пробудження сили"

Цей порядок аналогічний сюжетному, але також включає в себе один повнометражний мультфільм і два мультсеріала, які заповнюють сюжетні прогалини до і після III епізоду «Помста ситхів». Гарантує вам повне занурення у всесвіт і розкриття всіх нюансів сюжету. Якщо, звичайно, ви готові просидіти перед екраном весь тиждень. Метод для людей, які схильні дуже захоплюватись чимось.

Метод названий канонічним, адже включає в себе тільки ті фільми і мультфільми, які творці серії на даний момент офіційно визнають каноном, а їх події - такими, що неодмінно відбувалися у всесвіті «Зоряних війн». Як відомо, після того, як виробництвом фільмів зайнявся «Дісней», від старого канону відмовились.

У повному неканонічному порядку

Навряд чи це можливо. Доведеться подивитися всі фільми і мультфільми, прочитати всі книги та комікси, переграти в усі ігри, і все це зробити в порядку сюжетної хронології.

Якщо знайдеться на планеті людина, яка зможе це зробити, то цей справжній титан «Зоряних війн», напевно, зможе вимагати у Джорджа Лукаса якусь спеціальну премію.