У Латвії за порушення закону про державну мову пропонують суттєво збільшити штрафи, і в окремих випадках вони сягатимуть до 10 тисяч євро.

Відповідний законопроект Сейм країни прийняв у першому читанні, передає портал Delfi.lv.

Його підтримали 58 депутатів, проти виступили 20, ще двоє не голосували.

Парламентарі переслідують дві мети: максимально обмежити необґрунтоване використання в Латвії інших мов та збільшити надходження до бюджету.

Нині максимальний штраф за "відкриту неповагу до державної мови" складає 350 євро. За новими правилами, штраф за невикористання державної мови в обсязі, передбаченому посадовими обов'язками, буде збільшений з 35 до 280 євро, при повторному такому порушенні протягом року штраф складе вже від 280 до 700 євро, а для юридичних осіб - до 10 тисяч євро. При цьому для державної посадової особи пропонується збільшити штраф до 350-700 євро з можливістю звільнення.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На ініціативу депутатів уже відреагував мер Риги Ніл Ушаков, якого неодноразово штрафували за надмірне використання російської мови під час спілкування з жителями міста на сторінках соцмереж. Він залишив саркастичний коментар. Мовляв, в інших країнах намагаються розвивати виробництво і не розуміють, наївні, що економіку можна набагато швидше підняти за допомогою штрафів.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", Верховна Рада України ввела нові мовні квоти для телебачення.