Російський президент Володимир Путін у кращих традиціях "руского міра" вирішив присвоїти македонцям частину болгарської історії, болгар це, цілком прогнозовано, обурило.

Це сталось на зустрічі Путіна з президентом Македонії Георге Івановим, повідомила міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва на своїй сторінці у "Facebook".

Так на зустрічі Путін заявив, що "кирилиця прийшла до нас з македонської землі", на що македонський президент зазначив, що "Кирило і Мефодій – духовні вчителі македонського народу".

"Давайте зробимо декілька уточнень. Створення писемності стало можливим з волі та участі болгарської держави, невипадково болгарський правитель Борис Перший присутній у всіх староболгарських книгах як цар Борис Михаїл Хреститель – який приніс віру і писемність", - написала міністр.

"Не може не тішити, що тепер глави і інших держав взаємно вітають з світлим болгарським святом, що безсумнівів, признає вклад в європейську і світову культуру нашої країни, де була створена кирилиця і звідки вона розповсюдилась на інші країни та народи", - наголосила Захарієва.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Нагадаємо, що брати Кирило і Мефодій народились у Салоніках, тобто у тій частині Греції, яка називається Македонія і за походженням є болгарами (інша, менш популярна версія, слов'яномовними греками). Сучасна кирилиця базується на ранній кирилиці, що була розроблена у Болгарському царстві у 9 столітті.

Власне, македонське питання – улюблена тема холіварів між Грецією, Болгарією та колишньою югославською республікою Македонія, починаючи ще з 19 століття. Так греки вважають, що македонці присвоїли собі їхню історичну назву (нічого не нагадує?), столицею грецької Македонії є друге за величиною грецьке місто Салоніки, тому Греція відмовляється визнавати за Республікою Македонія право називатись Македонією. Болгари ж вважають самих македонців власне болгарами, а їхню мову – діалектом болгарської.

Як повідомляв "Знай.ua", Путін повіз Макрону чергові байки про "жахи" в Україні.