В цьому році Умані виповниться вже 401 рік. Ця знаменна дата 7 вересня. Традиційно день міста Умань святкується у першу суботу вересня. Він знаходиться в Черкаській області, біля річок Уманка і Кам'янка.

День міста Умань: історія

Перша згадка про місто датується 1616 роком. У 17 столітті Умань став одним з головних козацьких форпостів в боротьбі з татарськими завойовниками. Саме тут був створений найбільший козацький полк за всю історію - Уманський Козацький полк. І він налічував аж 3000 козаків. І розтягнувся на територію не тільки Умані, але й Черкаську, Вінницьку та Кіровоградську області. Саме Уманський Козацький полк був одним з головних у боротьбі за звільнення народу України.

У 1768 року в Умані було повстання Гайдамаків, внаслідок якого була сумно відома Уманська різанина.

Під час Другої світової війни тут була знаменита «Битва під Уманню», після неї німецьких окупантів вигнали з міста, а в парку Софіївка зробили кладовище для них. Місто було звільнено 10 березня 1944 року.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Однією з головних визначних пам'яток є міська ратуша. Не в кожному з міст України вона зуміла зберегтися. Але в Умані вона символізує місцеве самоврядування. Крім цього в місті, звичайно, є багато інших пам'яток. Наприклад, Костел Успіння Богородиці, або побудований ще в 1764 Василіянський монастир, який був навчальним закладом.

Головною визначною пам'яткою Умані є дендропарк «Софіївка». Цей парк вважається найбільшим і найкрасивим не лише в Україні, але й у всій Європі. Він був створений ще в 1796 році власником міста Станіславом Потоцьким.

Ще в місті знаходиться могила засновника хасидизму цадика Рабі Нахмана. Щорічно до неї з'їжджаються хасиди з усього світу, щоб помолитися.

День міста Умань 2017: заходи

Нагадаємо, що це свято в 2017 році буде 7 вересня. І, звичайно ж, будуть заплановані різні заходи. Але, поки що, на жаль, афіші немає. Але, можна з упевненістю сказати, що всі гуляння, фестивалі та концерти проходитимуть на головних вулицях міста і, звичайно ж, у дендропарку «Софіївка», адже це і є символ міста.