Два роки тому невеличке селище міського типу Врадіївка прогриміло не лише на всю Україну, але й на весь світ. Місцевих мешканців наскільки обурило зґвалтування та побиття місцевими міліціонерами продавчині Ірини Крашкової, що на початку липня обурена громада взяла штурмом місцевий райвідділок міліції. Зараз врадіївський бунт називають початком Майдану – люди вперше організовано піднялися проти свавілля влади.

"Знай" дізнався чим зараз живе Врадіївка та що змінилося з тих пір для її мешканців.

"Залітні птахи"

Декілька днів тому горезвісний райвідділок міліції у Врадіївці очолив новий керівник – четвертий за два останні роки. Ним став підполковник Вадим Фордуй, якого перекинули до Врадіївки з сусідньої Арбузинки. Він тимчасово виконує обов'язки головного міліціонера селища.

Місцеві мешканці частими змінами у керівництві міліції незадоволені – пояснюють, що через часті зміни керівників, старі справи не розслідуються - спитати нема з кого.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Після всіх подій влітку 2013 року нам прислали з Миколаєва Валерія Кобу замість Віталія Синицького. Зараз його знову забрали в область. Його змінив Микола Серга з Південноукраїнська. А днями і його прибрали. Тепер райвідділок очолює Вадим Фордуй", - розказує селищний голова Леонід Москаленко.

Читайте також: "Мій тато герой. Мама сказала, що він уже на небі" - листи дітей на фронт

У врадіївчан голова користується повагою.

"Такий, що завжди з людьми і за людей" - кажуть у Врадіївці про Москаленка.

А от на зміну начальників міліції місцеві реагують негативно.

"Кожен новий начальник не відповідає за попереднього. Справа вбитої школярки Аліни Поркул і досі не розкрита. А з кого спитаєш? Всі начальники розказують, що щойно стали до роботи, що все зроблять, а потім їх переводять і присилають нове начальство. От і цього поставили тимчасово виконувати обов'язки. Залітна птаха – що з нього візьмеш?", - каже місцевий мешканець Євген.

"За останні 2 роки у Врадіївському райвідділку з 66 посад атестованого особового складу залишилося працювати 22 працівники, ще 16 прибули з вищих навчальних закладів" - каже Ольга Передеренко, керівник сектору по зв'язках з громадськістю МВС України у Миколаївській області.

Минулим літом Микола Серга стверджував в інтерв'ю журналістам, що у Врадіївку міліціонери служити їдуть дуже неохоче і що штат райвідділку ніяк не можуть повністю доукомплектувати.

Міліція не втручається

15-річну школярку Аліну Поркул вбили ще 2011 року – з тих пір справа й досі стоїть на місці.

В обласному управлінні "Знай" пояснили – розслідування кримінального провадження за фактом вбивства дитини проводиться до цих пір.

"Є певні напрацювання, проводяться оперативні заходи по встановленню особи, причетної до скоєння злочину. Слідство контролює керівництво УМВС, але на даний час не отримано достатньо доказів до притягнення винної особи до відповідальності", - розповідає Ольга Передеренко.

Вбивство 34-річної Вікторії Яковевецької теж "зависло". У самій Врадіївці не сподіваються, що справи по вбивствах будуть розкриті.

Читайте також: "Коли у бійця відпала примотана скотчем нога, медсестра зомліла" - лікар Риженко

"Не маємо надії, що знайдуть вбивцю дочки", - зітхає Ігор Поркул, батько вбитої школярки.

Уже на початку цього літа Врадіївка була знову на слуху – місцевий бізнесмен Юрія Ханагян напав зі зброєю на бійця АТО Віталія Сідлецького та погрожував йому розправою. Міліція у конфлікт намагається не втручатися.

"Ханагян – місцевий фермер. Тримає людські паї у Врадіївському районі. Декілька разів мав конфлікти з селянами та місцевими активістами – подейкують, що під час Майдану, він "тітушок" споряджав, та відправляв до Києва. Ханагяна тут бояться – більшість землі у районі його. Хлопці-активісти спробували порядок навести, але не тут то було – Ханагян їх по всій Врадіївці ганяв, а міліції не було до того діла", - каже Олександр, місцевий мешканець.

Але згодом конфлікт затих. Боєць АТО, хоч і написав заяву в міліцію, але результату це не дало ніякого – за словами чоловіка, правоохоронці навіть зброю у бізнесмена не вилучили.

Ханагяна тут багато хто боїться. Люди називають його місцевим феодалом та стверджують, що він має хороші зв'язки з місцевою і обласною міліцією. Крім того, має впливову куму – Оксану Ростову – головного лікаря місцевої лікарні, яка класифікувала ушкодження Ірини Крашкової, як легкі. Жінку й досі ніхто не звільнив.

"Дрижаки" з великої дороги

"Після Майдану, громадськість почала більше контролювати роботу правоохоронців та місцевої влади. У місті створили відразу дві народних ради і одне народне віче. А коли у міліціянтів не вистачало кадрів – активісти під час Майдану самі організовувалися та ходили патрулювати вулиці", - каже Москаленко.

Чимало українців вважають події у Врадіївці генеральною репетицією Майдану.

"Штурм райвідділку відбувся через те, що більше було не сила терпіти. Ми люди прості і дуже терплячі. Довго терпіли і корупцію, і хабарництво, і як влада очі закривала. А коли почали наших дітей фізично знищувати – повстали", - розказує місцевий активіст Генадій Рябоконь.

Але проблем не поменшало. Місцеві мешканці скаржаться, що звільнені місцеві міліціонери мстяться активістам.

"Минулого року начальник штабу Врадіївського РОВД Євген Статюк побив місцевого активіста Миколу Чобану. Микола брав участь у протестах, відкрито спілкувався з журналістами, розказував, що тут відбувається. Статюка згодом звільнили. Якось він підійшов до Миколи, сказав, що через таких, як він активістів нормальні люди без роботи залишилися і вдарив кулаком у голову. Пообіцяв тоді: "Ми вас будемо по одному відловлювати і бити" - каже врадіївчанин Євген.

Читайте також: Сто тисяч вірян помолились за мир у Зарваниці

Врадіївчанин Леонід Русавський також стверджує, що його сина побили міліціонери.

Родину Крашкових прокляли

У червні вищий спеціалізований суд України з розгляду громадянських та кримінальних справ залишив у силі рішення попередніх судів щодо вироку учасникам врадіївського зґвалтування Ірини Крашкової.

Четверо обвинувачених отримали строки від 5 до 15 років. Колишній капітан міліції Євген Дрижак отримав 15 років з конфіскацією усього майна та позбавленням звання. Колишній лейтенант Дмитро Поліщук також отримав 15 років з конфіскацією та позбавленням звання. Таксист Сергій Рабіненко отримав 11 років з конфіскацією майна, а колишній заступник начальника Врадієвського райвідділку міліції Михайло Кудринський – п'ять років позбавлення волі. Восени 2013 року суд засудив усіх чотирьох. З тих пір рідні подають апеляції, аби зменшити термін утримання під вартою, але суди усіх інстанцій відмовляють.

"Мама Дрижака розказувала, що готова була хату продати і всі гроші віддати, аби сину хоча б термін ув'язнення зменшили. Але у всіх судах лише знизують плечима і від грошей відмовляються. Кажуть, що надто гучною була справа, тому нічого змінити не можуть", - розказує Ганна Грабар з Врадіївки.

Місцеві запевняють, що на волю вже вийшов Михайло Кудринський, проте у прокуратурі цей факт заперечують.

Ірина Крашкова через надмірну увагу до своєї персони з Врадіївки виїхала.

"Мама її живе тут, син також з бабусею, а Ірина поїхала. Влаштувалася в Одесі на роботу", - каже селищний голова Леонід Москаленко.

Мама Ірини – Марія Крашкова запевняє, що їх родину, мабуть, прокляли. Після всього, що трапилося з Іриною, у ДТП загинула старша на 9 років сестра Ірини – Тетяна Мельникова.

"Так вже моїх дітей кляли і проклинали. А за що? Меншу дочку вбивали – не вбили. Всю сім'ю на судах проклинали, свічки в церкві нам за упокій ставили – то старша дочка і загинула…"

У Врадіївці Марію Крашкову жаліють. Кажуть, що жінка за останні два роки багато горя пережила.