Археологи знайшли в Уельсі "озерний будиночок", який датують 2917 роком до н. е. Він на 300 років старший від єгипетських пірамід в Гізі. Незважаючи на свій поважний вік, споруда, яку також називають кранногом, чудово збереглася.

Дослідники припускають, що дерев'яну фортецю на воді побудували місцеві племена для захисту від мародерів та розбійників.

З берега на кранног можна було потрапити кам'янимо або дерев'яним мостом. Дерев'яна конструкція базується на трьох масивних паралельних брусах, найбільший з яких досягає 1 м в ширину.

Читайте також: Львівські археологи знайшли могилу сина Данила Галицького

Вчені виявили будинок недалеко від берегів озера біля міста Монмут на південному сході Уельсу.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Це другий кранног, знайдений на території Англії та Уельсу. Проте ця знахідка виявилася значно старшою за попередню, знайдену на озері Ллангорс в Бреконі, і тому особливо зацікавила вчених.

"Зазвичай дослідникам трапляються лише частини кранногів. Знахідка цілої споруди є подією міжнародного значення", - прокоментував знахідку археолог Стівен Кларк.

Вважається, що кранноги були центрами процвітаючих фермерських господарств. У Шотландії знайшли близько 600 таких плавучих дерев'яних споруд, датованих залізним віком.