42 відсотки української економіки знаходяться в тіні, про це сьогодні заявила Олена Макєєва, заступник міністра фінансів України.

За її словами, у рітейлі пребуває 60 відсотків у тіні, у легкій промисловості – 67 відсотків. Причиною такого стану речей високі податки на доходи підприємств.

"Подолати тіньову економіку в Україні можна лише одним шляхом – знизити податки. Але цього чомусь ніхто не робить. Не зрозуміло чому", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також З бізнесменів почали вимагати податки на півроку вперед

Він вважає, що в першу чергу потрібно зменшити податок на прибуток підприємств, а також податки на доходи фізичних осіб. Зараз податок на доходи підприємств 19 відсотків від їхнього прибутку, а податок на доходи фізосіб всередньому 52 відсотки.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

"Якщо роботодавець платить своєму працівнику 10 тисяч гривень, із його зарплати змушений платити 5200 гривень податку. Це дуже багато. Власникам бізнесу не вигідно так працювати, тому вони оформлюють своїх працівників на мінімальні зарплату, залишок, наприклад 8-9 тисяч платять "у конверті"", - каже експерт.

Читайте також Скасування спецпенсій зекономить в бюджеті копійки - експерт

Через високий податок на доходи підприємств їхні власники реєструють фірми за кордоном, у офшорних зонах. В Україну податки не сплачують.

"Існуючі податки слід зменшити хоча би на половину. Податок на доходи підприємств зменшити на 11 відсотків до 8. Такий в Ісландії. Податок на доходи фізичних осіб – на 35 відсотків до 17. Тоді невигідно буде ухилятися від оподаткування. Власникам бізнесу буде простіше заплатити ці гроші, ніж переводити безготівкові гроші в готівку через конвертаційні центри, приховувати доходи від Податкової служби", - зазначає експерт.

Нагадаємо, з 1 липня почала діяти електронна система адміністрування податків. Аби нею користуватися, підприємці мають сплатити податки авансом на півроку вперед. За словами бізнесменів, такі умови змушують їх працювати в тіні.