Мінімальна ціна для пропуску фури через блокпост в зоні АТО - 170 тисяч гривень, тобто 10% від суми платежу.

Про це під час круглого столу повідомив командир батальйону "Київ-1", народний депутат Євген Дейдей, повідомляє Gazeta.ua.

"Розцінки там доволі шокуючі, а суми крупні. Мінімальна вартість за фуру – 170 тисяч, тобто це 10% від платежу. Максимально, що ми бачили, – 700 тисяч за медикаменти. Ми не раз ловили, є навіть відео, як ми впіймали дві фури вже на "нульовці" - нульовому блокпосту. За "нульовкою" 800 метрів і вже Донецьк", - розповідає Дейдей.

Читайте також: Штабного офіцера впіймали на хабарі за відстрочку - СБУ

Волонтер Олексій Ліпіріді говорить, що власники фур до абсурду занижують вартість товарів у накладних, щоб провезти їх через блокпости без порушення закону.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Хочу розповісти вам казку, де найдешевший супермаркет в Україні – сир - 2 грн/кг, ковбаса - 2,5 грн/кг. Якщо хочете робити покупки, приїжджайте в зону АТО, покажемо, де це все продається. Продається все це в таких ось фурах з виписаними накладними. Для чого це робиться? Є розпорядження про переміщення вантажу до 15 тисяч гривень, ніби як за законом все, тому 5 тонн сиру вміщується в 14,750 тисяч гривень. Правда, на прохання продати за такими цінами оптом, люди чомусь відмовляються", - говорить волонтер.

Голова "Волонтерської сотні", радниця міністра оборони Наталія Воронкова запевняє, що зараз ситуація покращується.

"Зараз у зоні АТО працює сім мобільних груп, до складу яких входять представники СБУ, фіскальної служби, прикордонників, ЗСУ і волонтери. Останні – як контролюючий орган. Вже є багато результатів. Затримано багато фур. Наприклад, одна для вигляду везла молочку, а позаду – пиво. Схожим чином були затримані і м'ясо, і побутова хімія. Ці фури йдуть просто караваном на той бік", - розповідає волонтер.