Щорічно 20 червня відзначається Всесвітній День біженців. Історія цього свята почалася ще з далекого 1951 року. Але саме це свято з'явилося тільки в 2000 році, завдяки проголошенню в Генеральній Асамблеї ООН.

Всесвітній День Біженців 2017: історія свята

Як ми вже говорили, Всесвітній День Біженців з'явився ще в 2000 році, коли Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення, що це свято буде проходити 20 червня. Все це було прийнято з узгодженням з Організацією Африканської єдності, тому що раніше, з 1969 року в цей день відзначався Всесвітній День африканських біженців. Про права біженців почали говорити ще в 1951 році, коли була визначена конвенція про статус біженців.
До речі, саме в цей день, кожен рік Управління Верховного комісара ООН у справах біженців вручає премію Нансена. Вона присуджується за заслуги в галузі захисту біженців і їх прав. Вручати її почали ще з 1954 року, а в подальшому вона приносила ще й грошову премію, яка могла досягати 100 000 доларів.

Всесвітній День Біженців 2017

Спочатку планувалося, що Управління буде існувати лише три роки. І за цей час воно повинно було допомогти адаптуватися всім біженцям і припинити своє існування. Але цього не сталося, адже кількість біженців у світі тільки зростає. У 1975 році їх було більше 2 мільйонів. Через десять років цифри зросли в кілька разів, і число біженців було вже понад 10 мільйонів. А вже у 2007 році – 27 з половиною мільйонів. І тільки за минулий рік налічувалося понад 8 мільйонів біженців, багато з яких саме з нашої країни.
Найбільше переселенців нараховується з Іраку, Сирії та Ємену. Але, якщо не брати до уваги країни Близького Сходу, то серед країн, де найбільше внутрішніх переселенців, одне з перших місць займає Україна. За останні кілька років більше 1 мільйона осіб, повинні були тікати зі своїх домів і шукати кращого життя за межами окупованих Донецької і Луганської областей і понад 20 тисяч втекли з Криму.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще