Справа екс-глави Державної фіскальної служби Романа Насірова зрушила із мертвої точки тільки завдяки створенню в Україні незалежного від київського центру органу.

Більшість справ НАБУ і САП узгоджують з Адміністрацією президента.

Яскравим прикладом тому являється "газова справа" та ситуація, яка виникла навколо її головних фігурантів – Олександра Онищенка та Миколи Мартиненка. Інтереси АП та анти корупціонерів тут збіглися повністю, але згодом НАБУ почало діяти без урахування рекомендацій від провладної верхівки – наприклад, як це було під час арешту Насірова.

У АП намагалися заблокувати виникнення антикорупційних судів, щоб невигідні справи розвалювалися в керованих судах, тоді як незалежні експерти можуть замкнути слідчо-судовий процес. Схема діє просто: НАБУ повинно затримати розслідування, у САП – його доводять, а суд – виносить вироки, при цьому виключаючи фактор АП.

Із відстороненням Насірова іноземні партнери повністю не змогли побороти корупцію в ДФС, навіть взявши під контроль українські виконавчі органи – хіба що зруйнували схеми, які діяли раніше, а також укріпили позицію Володимира Гройсмана.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

У ДФС досі значний обсяг повноважень, адміністративний ресурс та значимість на політичній арені – з цим справляється чималий штат, в якому більше тисячі співробітників. Під їх контролем знаходяться всі потоки товарів та наповнення бюджету.

Ця структура досі залишається під впливом колишнього регіонала Віталія Хомутинника та АП, адже вона являється однією з найбільш прибуткових ланок економіки.

Євген Бамбизов – підопічний Хомутинника, також тримає руку на пульсі та навіть зачищає більшість протоколів відомства, хоча ставлення у столиці до нього неоднозначне.

Одна з нових схем ДФС, запущена в минулому році - вилучення товару і грошей під надуманим приводом "відходу від сплати податків". Одеські підприємці керівником в цій схемі називають підлеглого Бамбізова старшого слідчого з особливо важливих справ відділу кримінальних розслідувань Андрія Стовбан.

Податківці в митну декларацію якоїсь фірми вписують товар, яка та ніколи не провозили через кордон. Наприклад, 20 тонн оливкової олії. А фірма взагалі може займатися продажем електроніки, але не маслами. Однак ось документ, ось друк - і ти повинен.

Потім на таку "фірму-боржник" вривається податкова поліція з обов'язковим погромом і виїмкою документів. Фірма зупиняється і не працює, а проти керівництва порушується кримінальна справа. Далі вже все розвивається на вибір комерсанта. Хочеш - іди "в самий чесний і справедливий суд в світі", доводячи, що ти взагалі більше одного літра оливкового масла в руках не тримав. А хочеш швидше все вирішити - плати. Більш того, після виїмки документів, завжди є до чого причепитися. Ну припустимо. А ось тут у тебе зазначено, що завіз б / у комп'ютери, а реалізуєш за ціною нових ...

І що особливо характерно, такі "перевірки податкової" стали замовляти вже і фірми-конкуренти. Хоча пряма спеціалізація - це відпрацювання все-таки великих клієнтів, таких як "Укрзалізниця" чи "Київстар".

Загалом, поки що Бамбизов залишається ключовим персонажем в ГФС, відпрацьовує підводні течії Віталія Хомутинника. І якщо Бамбізову вдасться протриматися на чолі Офісу великих платників податків до осені, значить насіровські в ДФС здобувають перемогу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", посольство Великої Британії в Україні з'ясовує чи може екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров постати перед британським судом.