Столичні підприємства готові вести бізнес, розвиваючи власний потенціал і тим самим просуваючи країну на міжнародному рівні. До такого висновку дійшли учасники зустрічі київського бізнесу, організованої Асоціацією платників податків столиці.

Варто відзначити, що відповідну думку учасників зборів засноване на реальних історіях ряду київських підприємств-членів Асоціації, яким вдалося не тільки пережити складні часи, а й вийти на більш високий рівень власної прибутковості.

Наприклад, генеральний директор ДП "Київприлад" Олександр Осадчий, поділився особистим досвідом подолання труднощів і розповів про те, як їх підприємству вдалося в найкоротші терміни переорієнтуватися після втрати 70% замовлень і почати випускати продукцію, призначену для внутрішнього споживача (зокрема, сьогодні вони працюють на кібербезпеку країни), а крім того поглибити і розширити співпрацю з американськими аерокосмічними підприємствами.

В рамках зустрічі, учасники відзначили, що за попередній рік суттєво зросла частка відрахувань у бюджет міста з боку промисловості, що, в свою чергу, свідчить про зростання самого промислового виробництва. У порівнянні з часами Черновецького, який намагався максимально перешкодити розвитку столичної промисловості, на сьогоднішній день цей сектор економіки показує стійкі темпи розвитку - за рік він зріс майже в 2 рази (з 7 до 14% за обсягом податкових відрахувань до бюджету).

Звичайно ж, не обійшлося і без критики. Зокрема, учасники зустрічі обговорили ситуацію з навантаженням на фонд заробітної плати, яка зараз подекуди сягає 1,4 гривні на кожну виплачену гривню. Крім того, обговорювали і намагалися знайти рішення проблеми з неповерненням ПДВ, податками, пов'язаними з експлуатацією земель, відведених під виробничі потужності.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами віце-президента Асоціації платників податків України Павла Погиби, якщо ситуація не зміниться і уряд не почне робити кроки назустріч представникам українського бізнесу, в результаті, не дивлячись на старання самих підприємців, це призведе до банкрутства і закриття багатьох підприємств і падіння темпів розвитку країни.

З такою точкою зору згоден і народний депутат України Євген Рибчинський, який був присутній на зустрічі членів Асоціації. Він розповідає, що, коли сам займався бізнесом, перебував в постійній напрузі, оскільки був змушений більшу частину часу присвячувати не розвитку своєї справи, а питанням адміністрування податків.

Про ефективність подібного формату зустрічей розповів і президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

"Дуже хороша ініціатива пана Погиби: зібрати платників податків Києва для обговорення головних проблем і зробити це системно: обговорювати і доносити ці ідеї до влади. Розповідати, чим живе сьогодні бізнес і, що потрібно зробити, щоб поліпшити умови для його роботи. Для зміни ситуації Асоціація платників податків України вже більше року працюємо над концепцією нового Ліберального податкового законодавства. Ми переконані, що без зміни податкової системи, щорічні точкові зміни не дають результату. І сьогодні на зустрічі ви бачили тому підтвердження. Всі підприємці говорять одне і те ж: навантаження на фонд оплати праці дуже висока. Через це ми отримуємо велику "тінь", - пояснив Катамадзе.

За його словами, Ліберальний податковий кодекс дозволить вже через два роки збільшити мінімальну заробітну плату до 7 тис. грн. Для цього потрібно знизити кількість податків з 13 до 9. Об'єднати податок на доходи фізосіб і єдиний соціальний внесок. І зробити поетапне його зниження - до 20% в 2020 році. Необхідно прибрати спрощену систему і на період в три роки оголосити мораторій на зміни в податкове законодавство. На цей же період зафіксувати, що мікробізнес з доходом до 2 млн. грн. в рік платить податок 500 грн. в місяць, а до 5 млн. грн. - податок 2%. Необхідно оголосити на півроку повне нульове декларування. На цей момент все, що заробили фізособи, держава повинна визнати, як законно зароблене і не обкладати податком.

"Різні джерела говорять, що на руках у населення від 50 до 100 млрд. Доларів. Це все прийде в легальний сектор економіки. Це системні зміни, про які сьогодні говорили. Спочатку буде невеликий спад, але через рік в бюджет надходитиме набагато більше грошей , ніж зараз. На сьогодні новий Ліберальний податковий кодекс вже переданий держсекретареві Мінфіну, висланий прем'єр-міністру, головам фракцій у Верховній Раді, профільним парламентським комітетам ", - уточнив Григол Катамадзе.

У свою чергу Павло Погиба резюмував: "Зустріч показала свою ефективність. Ми обговорили багато проблемних питань та шляхи їх вирішення. Домовилися, що такі зустрічі стануть постійними - для кращої комунікації в бізнес-співтоваристві міста Києва. Запрошую всіх, хто ще не вступив в Асоціацію , приєднатися до нас, разом ми сила!".