Депутати прийняли у першому читанні зміни до законодавчих актів щодо держрегулювання закупівельних цін на молоко й встановили мінімальну вартість 4 гривні за літр. Зараз найдешевше молоко другого ґатунку молокозаводи купують у заготівельників за 2,5 гривні.

"Не думаю, що ці зміни приймуть в другому читання. Видно, що більшість депутатів і не читали закону. Просто взяли і проголосували. Якщо до другого читання хоча б половина вивчить закон, голосувати не буде. Поки це голосування носить популістський характер", - говорить "Знай" Василь Вінтоняк, директор компанії "Інфагро". Він розповідає про ринок молока в Україні.

Читайте також Мінімальна закупівельна вартість молока становитиме чотири гривні за літр

Прийняття змін до законодавчих актів суперечитимуть політиці Держрезерву, вважає фахівець.

"Коли влада встановлює мінімальну ціну на певні групи товарів вище ринкової, вона має викупити цю продукцію у випадку зменшеного попиту з боку основного споживача. І це прописано в законі, за зміни до якого голосували депутати. Таке практикують із пшеницею, олією. Але частку молока поки неможливо викупити державою, бо по-перше, молоко швидко псується, його ніде зберігати. По-друге, в держави на це немає коштів", - каже Василь Вінтоняк.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

У Польщі молоко приймають по 20 євроцентів за літр, це майже у половину дорожче, ніж в Україні.

"Так само й депутати порівнювали молоко із водою. Наші ціни із закордонніми перед голосуванням. Але це невдале порівняння. Адже у нас більшість молока здає населення, у них – фермерські господарства, що дотримуються встановленої технології догляду за тваринами та доїння. У них стільки коштує молоко першого й вищого ґатунку. Другого ґатунку в більшості країн взагалі немає. У нас є і його примають найдешевше", - говорить експерт.

Читайте також Україна експортуватиме молоко в ЄС та сир до Казахстану

Молоко другого ґатунку – це найбільш неякісне молоко, його здають люди із домашніх господарств.

"Часто здають розведене, інколи – прокисше. Підприємства його навіть не розфасовують по пакетах, бо для доведення його до нормального стану потрібно витратити на кожен літр ще дві гривні – відрегулювати жирність, очистити тощо. Тому його зазвичай сушать на сухе молоко", - каже Василь Вінтоняк.

У випадку прийняття закону у другому читанні, молокозаводи все одно не купуватимуть молоко за ціною 4 гривні.

"Їм це невигідно. На них працюватимуть посередники, які купуватимуть сировину в населення за 2,5 гривень, як і зараз. З невеликою націнкою перепродуватимуть його заводам", - прогнозує фахівець.

Нагадаємо, зараз молокозаводи купують молоко 4 ґатунків – другого, першого, вищого та екстра. Найдорожче приймають екстра – за 5,5-5,6 гривень.