Російський президент Володимир Путін заявив, що газопровід "Північний потік-2" в обхід України та ряду країн ЄС "не спрямований проти когось б то не було".

Про це Путін сказав на зустрічі з головним виконавчим директором концерну Royal Dutch Shell Беном ван Берденом, під час якого обговорювалися, зокрема, перспективи реалізації проекту "Північний потік-2".

За словами президента РФ, "Північний потік" - це комерційний проект, пов'язаний з перспективами розширення споживання газу в Європі до 510 млрд куб. м в рік при скороченні власного видобутку в європейських країнах, в тому числі на півночі Європи.

"Думаю, що нам потрібно просто всім нашим партнерам, всім зацікавленим країнам, юридичним особам пояснити, що цей проект не спрямований проти кого б то не було, а, навпаки, покликаний сприяти розвитку енергетичних ринків", - сказав Путін.

Господар Кремля висловив бажання наполегливо втовкмачувати всім, що "Північний потік" - це добре.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Звичайно, можна енергоресурси отримувати і з інших джерел. Питання в конкурентоспроможності, питання в логістиці та вартості всіх цих компонентів. Потрібно, мені здається, просто терпляче і в дуже доброзичливому ключі вести діалог з усіма нашими партнерами", - заявив він.

На початку вересня 2015 року російський «Газпром» і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду про будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Тодішній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначав, що якщо Росія і деякі західні компанії побудують «Північний потік-2», то це позбавить Україну 2 млрд дол. прибутку, Словаччину - 0,8 млрд дол., Польщу - 0,4 млрд дол ., а також поставить під загрозу енергетичну незалежність ЄС.

За оцінками голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, цей газопровід жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. Також, за словами Коболєва, реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до того, що пункти входження російського газу в ЄС будуть майже повністю сконцентровані в Німеччині.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Кремль знайшов спосіб профінансувати Північний потік-2 в обхід санкцій