Білорусі не загрожує український сценарій. Росія не посміє окупувати територію країни, тому що знає - в подальшому не зможе її контролювати.

Таку думку в інтерв'ю виданню "Апостроф" висловив аналітик Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

На осінь білоруси запланували спільні навчання "Захід-2017" з російськими колегами.

Таким чином, у президента РФ Володимира Путіна з'явиться можливість безперешкодно ввести військові підрозділи на територію Білорусі. Однак, на думку Тишкевича, для країни це не представляє жодної небезпеки.

"Навчання у Білорусі - це традиційна страшилка для українських медіа. Білорусі вони нічим не загрожують. Лякають тим, що Білорусь захоплять... Захопити можна, але хто контролюватиме? Білорусь під сильним російським інформаційним впливом. Половина і більше білорусів вважає, що Росія забрала Крим в України справедливо. Але при цьому на пряме запитання соціологів "у разі, якщо РФ спробує отримати контроль над державою військовим шляхом, що ви робитимете?", в залежності від часу і соціологічної служби, від 17 до 24% говорять, що чинитимуть опір зі зброєю у руках. Навіть 17% тих, хто чинитиме опір російській агресії - в Україні не було такого у 2014 році", - підкреслив експерт.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

За словами аналітика, протягом останніх 15 років президент Білорусі Олександр Лукашенко "активно знищував проросійські організації" і відправляв у в'язницю всіх, хто подавав ознаки зради.

Крім того, білоруський лідер створив спеціальні засекречені структури - зокрема, координаційну раду командирів сил спеціального призначення.

"Таким чином, спецназ, незалежно від формальної підпорядкованості: міліцейський, армійський, прикордонний, особиста охорона керівника країни, координує дії між собою. Це одна структура, і під рушницею у Лукашенко постійно від 2 до 3 тисяч бійців, на озброєнні яких вертольоти і бронетехніка . Всі вони мають один командний центр, який очолює помічник президента з національної безпеки Віктор Олександрович Лукашенко (син президента Білорусі, - прим. ред.). Відповідно, в разі "слов'янського" сценарію доставка спецпідрозділів у будь-яке місто займе 2-3 години. Якби в Україні на момент анексії Криму була бригада спецназу, готова виконати будь-який наказ за дві години, були б анексія Криму або Донбас?" - зазначив Тишкевич.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", Валуєв став посміховиськом у білоруському парламенті.