Віктор Цой - один із найвідоміших музикантів СРСР. Свого часу він був голосом народу, кумиром мільйонів, а його пісні слухали всюди: вдома, на вулицях, у під'їздах. Концерти групи "Кіно" збирали десятки тисяч. А після смерті Віктор Цой став ще популярнішим.

Смерть Віктора Цоя: як сталася трагедія

Віктор Цой загинув 15 серпня 1990 року, тоді йому було всього 28 років. Музикант повертався на своїй машині з відпочинку в Прибалтиці і несподівано зіткнувся з автобусом "Ікарус", в якому, на щастя, не було пасажирів. Сталося це на 35-му кілометрі траси "Слока — Талсі" під Тукумсом у Латвії.

Якщо вірити офіційній версії, то Віктор заснув за кермом через перевтому і виїхав на зустрічну смугу, де і проїжджав автобус. В результаті зіткнення "Ікарус" був скинутий у річку, але водій не постраждав. А ось москвич Віктора Цоя був відкинутий майже на 20 метрів. Музикант помер на місці через сильний удар. Поховали співака в закритій труні.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Здається, що це звичайнісінька аварія, і додати тут абсолютно нічого. Але, варто зазначити, що слідство проходило аж занадто швидко й спішно. Почали з'являтися версії, що це було вбивство або навіть самогубство. І як не намагалися родичі, детального розслідування цієї трагедії домогтися не вдалося.

Всі знайомі і близькі в один голос твердили, що Віктор Цой не міг заснути за кермом, він був не такою людиною. А версію самогубства і зовсім відкидали. Вдова музиканта Мар'яна Цой розповідала, що їй так і не вдалося поспілкуватися з водієм "Ікаруса".

"Віктор Цой: недоведене вбивство"

Саме з таким заголовком кілька років тому вийшла стаття в одному з кримінальних журналів. Автор розповів, що йому на пошту прийшов лист від якогось Яніса з Риги. Та людина хотіла розповісти трагічну історію своєї молодості, яка все ще не дає спокою. У той час, багато років тому, йому і двом його друзям невідомий чоловік дав завдання. Полягало воно в тому, щоб налякати рибалку зі східною зовнішністю. Хлопці попрямували до нього і сказали, що його син в небезпеці. Реакція Віктора була досить спокійною, але через дві хвилини він розкидав двох хлопців, а третій встиг втекти. Після цього музикант помчав до свого москвича і поїхав. Як виявилося, на місце своєї смерті.

Звичайно, журналісти намагалися зв'язатися з людиною, яка розповіла їм усе це. Численні спроби все ж таки увінчалися успіхом, і вони домовилися про зустріч. Але, замість Яніса з Риги прийшли досить міцні хлопці і переконливо порадили триматися подалі від цієї справи.

Ось така дивовижна історія з'явилася кілька років тому. Чи можна вірити в таку смерть Віктора Цоя - незрозуміло. Ніяких незаперечних доказів цьому немає. Може, це просто була спроба прославитися за рахунок легендарного музиканта, може, щось інше. Напевно, ми ніколи не дізнаємося. Близькі Віктору Цою люди говорять досить різні речі про це.

Олексій Рибін, екс-музикант групи "Кіно":

- Ні про яке самогубство або вбивство мови бути не може. Відбулася банальна катастрофа. Багато музикантів потім спеціально їздили в Латвію, пробували повторити трагічний маршрут Цоя, але дійшли висновку, що немає резону сумніватися в офіційній версії катастрофи. Зіграла роль і та обставина, що водійський стаж у Віті був невеликий, і в той ранок його винесло на зустрічну смугу...

Екс-продюсер групи "Кіно" Юрій Белішкін:

- Так, історія з листом розкаяння Яніса скидається на придуману, але виникла вона не на порожньому місці. Занадто багато білих плям в офіційній версії, і я підтримую тих, хто продовжує сумніватися і шукати істину...