Президент України Петро Порошенко помилував 30 засуджених у червні-липні. Про це на брифінгу в п'ятницю розповів глава департаменту з питань помилування Адміністрації Президента Олександр Букалов.

"Протягом червня-липня відбулися перші два засідання нового складу Комісії з питань помилування, яка розглянула майже 40 клопотань, і 30 осіб отримали помилування", - сказав Букалов.

За його словами, із 30 помилуваних осіб сімох засуджених звільнено від відбування покарання, решті - скорочено термін ув'язнення. При цьому, цьогоріч із помилуваних ув'язнених 14 осіб - жінки, 11 - люди віком за 60 років, а одна особа, яку помилували, ще не досягла 20-річного віку. Майже усі помилувані скоїли убивство на побутовому грунті, переважно через сварку у сім'ї.

Букалов поінформував, що клопотати про помилування може лише сам засуджений, а підставами для помилування є злочин, який вчинив ув'язнений, береться до уваги також характеристика щодо цієї особи з місця позбавлення волі, а також її вік, стан здоров'я тощо.

Читайте також: Порошенко впровадить 4G в Україні

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Глава профільного департаменту зауважив, що Порошенко видав відповідні укази про помилування, але вони, згідно з законодавством, не публікуються на сайті.

Букалов зазначив, що виступає за те, щоб публікувати такі укази, але без вказування імен і прізвищ помилуваних.

Він також наголосив, що за попередні 4 роки помилувано було всього 43 людини.

Також Букалов зауважив, що АП виключає можливість помилування ув'язнених, які перебувають у пенітенціарних установах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Він зазначив, що в департамент надійшло кілька десятків клопотань про помилування від засуджених, які перебувають на окупованій території.

"Ми не можемо отримати достатньо документів для повноцінного розгляду (цих клопотань)", - сказав Букалов.

Читайте також: Пітерський художник відмовився від амністії

За його словами, таких засуджених можуть помилувати тільки після переміщення їх на території, підконтрольні українській владі.

Крім того, багато засуджених у своїх клопотаннях обіцяють взяти участь в антитерористичній операції після помилування.

При цьому глава департаменту підкреслив, що для нього це не є аргументом, оскільки неможливо перевірити щирість таких обіцянок.

Також він вважає не зовсім розумним надавати людям, які здійснили кримінальні злочини, можливість розпоряджатися вогнепальною зброєю.