Україна та Білорусь домовилися про спільний розвиток проектів з альтернативної енергетики.

Співробітництво цих двох країн відбуватиметься в рамках Дорожньої карти співробітництва у сфері підвищення енергоефективності та використання місцевих паливно-енергетичних ресурсів на 2017-2020 роки, повідомили у прес-службі Держенергоефективності.

Найперше, за що візьмуться сторони, – розробка потужних пілотних проектів енергетичних кластерів на території суміжних прикордонних регіонів.

Вітчизняні спеціалісти готові зайнятися пошуками інвесторів, які погодяться вкласти свої гроші.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук повідомив, що північні регіони України придатні для вирощування енергетичних культур, є цінною сировиною для біомаси. Її успішно використовують для виробництва тепла. Це дуже перспективний напрямок, оскільки нещодавно в Україні на законодавчому рівні закріпили стимулюючий тариф для виробників тепла "не з газу".

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Саме тому, на думку Савчука, зараз є всі шанси успішно реалізувати потужні енергетичні кластери

У планах сторін - укладення угод про співпрацю між регіонами України та Білорусі, двосторонні візити на успішно діючі об'єкти з відновлюваних джерел енергії, підвищення кваліфікації українських та білоруських фахівців, проведення спільних бізнес-форумів.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", у Чорнобильскій зоні відчуження почали спорудження сонячної електростанції.