Цілком йомвірно, що російський антрацит Україна замінить на американські енергоносії. Відповідні переговори вже почалися.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив посол України в США Валерій Чалий.

За його словами, зараз у Сполучених Штатах Америки працює делегація з Центренерго. Вона спілкується з конкретними компаніями про параметри і ціни транспортування, а також можливості забезпечення цих контрактів.

Посол переконаний, що такі домовленості могли стати б не тільки способом мінімізувати енергетичну залежність від Росії, а й виявитися хорошим сигналом для розвитку українсько-американської торгівлі. Головне, аби на перешкоді цим амбітним планам не стала горезвісна вітчизняна бюрократія.

Під час зустрічі української делегації з американськими коллегами у сфері енергетики розглядалися наміри США збільшити поставки LNG-газу в Європу. Правда, поки що реалізації цього перешкоджають дуже високі ціни та закритий прохід через Босфор, проте сам процес диверсифікації поставок газу в Європу є корисним і для України.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Чалий додав, що при цьому обидві сторони виступають протии будівництва "Північного потоку 2".

Є й перші суттєві результати. Учасники зустрічі дійшли згоди у питанні розширення співпраці в сфері ядерної енергетики, зокрема з компаніями Holtec і Westinghouse.

"Мова йде про будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива, а також про постачання американських ядерних реакторів на українські АЕС на заміщення обладнання радянського зразка", - пояснив дипломат.

Чалий не виключає, що в ході реалізації озвучених планів буде величезна протидія з боку тих, хто пропонував інші схеми або намагатиметься залишити старі. Проте він сподівається, що візит Порошенка у Вашингтон дасть достатній поштовх для того, аби поборот

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", стала відома причина різкого здорожчання бензину на АЗС країни.