Німецькі та швейцарські вчені встановили, що званий волохатий лід формується на гниючих деревах під впливом грибка.

Про це повідомляє УНІАН.

"Вчені проаналізували під мікроскопом зразки деревини, на якій виникав волохатий лід. Матеріал збирали протягом кількох зим - з 2012 по 2014 рік. У ньому знайшли 11 різних видів грибків, причому один вид - Exidiopsis effusa - присутній в кожному зразку", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Учені знайшли в космосі Обитель Бога (фото)

Дослідники вважають, що нитки формуються в результаті сегрегації льоду - явища, яке відзначається при замерзанні вологих і насичених водою пористих порід.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Кристали льоду, витягаючи воду із розташованих нижче шарів. Гриби ж допомагають ниткам зберігати свою форму і запобігають рекристалізації - об'єднанню дрібних кристалів у більші новоутворення.

Після того як вчені обробили зразки деревини протигрибковими засобами, лід на них продовжив з'являтися в колишніх кількостях, проте перестав приймати форму ниток.

Довідка. Волохатим льодом називають утворення у вигляді тонких ниток діаметром близько 0,01 міліметра, які з'являються на гниючих деревах. Зазвичай вони зустрічаються між 45 і 55 градусами північної широти.