Американські вищі посадовці нині змушені захищати "ядерну угоду" з Іраном від республіканської опозиції. Доводиться Вашингтону переконувати в її доцільності й зарубіжних партнерів. Особливо незручно все це робити напередодні президентських виборів, котрі у США починаються в 2016 році.

Про це пише американська газета Washington Post.

Державному секретареві США Джону Керрі довелося роздавати цілу низку інтерв'ю провідним американським телеканалам, переконуючи глядачів, що альтернативних засобів забезпечення миру на Близькому Сході не існує.

"Чого слід направду боятися цьому регіону – це того, якби цієї угоди не існувало", - заявив Керрі в інтерв'ю телеканалу CNN, коментуючи підписану у Відні угоду між Іраном і провідними західними державами, а також Китаєм і Росією щодо згортання Тегераном своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.

Тепер угода має пройти ратифікацію в Конгресі США, і республіканці вже налаштовані голосувати проти неї.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Адміністрація США офіційно представила угоду на розгляд американським законотворцям, котрий триватиме два місяці, пише Washington Post. І в разі, якщо конгресмени наберуть достатньо голосів аби подолати вето президента у випадку непроходження угоди через Конгрес, це означатиме, що "Іран доведе обсяги збагаченого урану до рівнів, заборонених угодою", попереджає Джон Керрі. А решта п'ять держав – учасників угоди можуть звинуватити Вашингтон у її провалі й знімуть санкції з Ірану.

"І тоді дуже буде схоже на те, що одного дня президент скаже: буде війна", - цитує держсекретаря США газета.

Тим часом міністр оборони США Ештон Картер відправився у близькосхідне турне заспокоювати традиційних американських партнерів у регіоні – Ізраїль і Саудівську Аравію.

Офіційний Тель-Авів нині виступає з надзвичайно жорсткою критикою "ядерної угоди" з Іраном, звинувачуючи Тегеран у підтримці терористичних угруповань "Хамаз" і "Хезболла". Прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньяху назвав результати віденського самміту "помилкою світового масштабу".

Що ж до Саудівської Аравії, то Ер-Ріяд боїться, що зняття санкцій з Ірану може спровокувати посилення терористичного угрупування "Хуті" в сусідньому Йємені, проти якого саудівські війська нещодавно проводили антитерористичну операцію.

Читайте також: Бойовики "Ісламської держави" підірвали стадіон в Іраку

Керрі однак сказав, що США і Іран залишаються супротивниками і що Вашингтон "буде протидіяти підтримці Іраном терористичних груп і президента Сирії Башара аль-Асада".

"Реальність така, що якщо ви збираєтеся протистояти Ірану, то краще протистояти такому Ірану, який не має ядерної зброї, аніж такому, котрий її має", - цитує Washington Post фрагмент інтерв'ю держсекретаря США американському телеканалу NBC.

Керрі також порівняв переговори з Іраном до тих, які свого часу вів із Радянським Союзом Рональд Рейган, а з червоним Китаєм Річард Ніксон.

А ще нагадав, що нині тривають переговори з Тегераном про звільнення з іранського полону трьох американців, у тому числі репортера Washington Post Джейсона Резаяна, звинувачуваного у шпигунстві.

Серед республіканців, які критикують Віденську угоду – сенатор від штату Арканзас Том Коттон. Ще в березні він написав відкритого листа релігійним лідерам Ірану, підписаного 46 іншими республіканцями, в якому попереджав, що майбутній Конгрес або президент-республіканець може анулювати або змінити угоду.

Коттон передрік, що Конгрес її не ратифікує.

"Зрештою, я не вважаю хорошою річчю надавати цьому режиму, що поза законом, можливість мати ядерну зброю. Я гадаю, що альтернатива для Конгресу полягає на тому, аби відкинути цю угоду й вимагати кращої. Послати наших представників назад за стіл переговорів, з жорсткішими санкціями й військовою силою і здобути для американського народу кращу угоду", - цитує представника республіканської опозиції в Конгресі США Washington Post.

Читайте також: "Ядерна угода з Іраном змінить світ. Але як?" - CNN

Джона Керрі також запитували, чи не збирається він по укладенню угоди з Іраном балотуватися на президента США.

Держсекретар однак таку можливість відкинув. "Мені подобається моя робота", - заявив він.