Професор Сем Ван Акен називає свої твори "дерева Франкенштейна". Справа в тому, що вони створені з безлічі різних шматочків і об'єднані в єдиний живий організм. Ван Акен говорить про ці дерева як про твір мистецтва.

На одному стовбурі можна побачити плоди слив, персиків, нектарин, абрикос, мигдалю та інших кісточкових сортів. Ці дерева дають плоди ціле літо. Навесні ж вони чарують перехожих своїми різнобарвними квітами і багатим букетом ароматів.

Професор мистецтва в університеті Сіракузи Сем Ван Акен вирішив у 2008 році створити дерево, яке цвіте різними кольорами для свого мистецького проекту. Сільськогосподарська експериментальна станція Нью-Йорка виділила для цього проекту 12 квадратних метрів. Потім тут з'явилися перші "дерева сорока сортів".

У розпорядженні Сема Ван Акена було 250 різних сортів. Він скрупульозно намагався їх прищепити до одного дерева. Протягом п'яти років Ван Акен створював свої шедеври. Звичайно, не обходилося й без курйозів.

Читайте також: Художник-скульптор створює копії дерев з дроту (фото)

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Так, за розповідями Сема, одне з дерев навесні виявилося повним квітів тільки з одного боку, в виглядала майже мертвою. Тоді професор став робити своєрідні графіки для кожного дерева, намагаючись знайти ідеальне поєднання сортів і видів фруктових дерев, щоб вони гармонійно співіснувати на одному стовбурі.

Наразі існує принаймні 16 різних "фруктових дерев сорока сортів", які не просто ростуть на території експериментальної станції, а висаджені в центрі великих міст США — Нью-Йорк, Массачусетс, Нью-Джерсі, Арканзас, Каліфорнія.

Всі дерева трохи відрізняються один від одного, так як пріоритети для щеплення віддавалися місцевим сортам, щоб дерево відчувало себе максимально комфортно в новому кліматі.