Останнім часом, після кількох природних катаклізмів неподалік від столиці, кияни бурхливо обговорюють дані СЕС: за основними показниками концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищує норму в кілька разів. Про це пишуть у "Комсомольській правді в Україні".
Зі слів фахівців, це може бути пов'язано з нещодавніми пожежами в лісах під Чорнобилем і вибухом на нафтобазі під Васильковом. Про проблеми навколишнього середовища кореспонденти видання поговорили з підприємцем Сергієм Думчевим.

Сергію, які основні екологічні проблеми столиці?

- Екологічні лиха Києва настільки різноманітні, що непросто класифікувати і виділити найбільш загрозливі. Давайте відштовхнемось від тріади стихій "вода - земля - ​​повітря". Усього ж у Києві перебувають 40 об'єктів, через які у міста другий рівень хімічної небезпеки.

Найбільшими забруднювачами є об'єкти теплоенергетики - Дніпровська та Деснянська водопровідні станції, Бортницька станція аерації та інші. Почнемо з Дніпра, засміченого в минулому столітті людьми так, як це не вдалося за всю попередню історію. В екології вироблена шкала забруднень: рідина, що тече в руслі в межах міста, відноситься до третього класу, вода, помірно забруднена, до четвертого, брудна – до п'ятого. У брудній воді концентрація ізотопів вуглецю, водню, кисню може прискорити процес старіння організму, а солі алюмінію навіть у мінімальних дозах викликають у дітей розумову відсталість.

Читайте також Реформи по-київськи: стоянки подорожчають, але за авто ніхто не відповідатиме

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Тобто ви не радите пити воду з-під крана? Чиновники заявляють: вона цілком придатна, і доводять це пробами води. А вода з бюветів?

- Водопровідні та каналізаційні мережі нині перебувають в жалюгідному стані. Зношеність основних фондів Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій сягає 60%. І якщо хтось сподівається на воду з бюветів, то дарма: всі бюветні комплекси знаходяться в незадовільному стані. Виходить, що джерел якісної питної води в Києві просто немає.

Яка ситуація з колекторами?

- Місту потрібно не тільки пити, але і позбавлятися від відходів. На балансі "Київводоканалу" перебуває 2,4 тисячі кілометрів каналізаційних мереж, з яких в аварійному стані знаходиться 36%. З 132 колекторів очисними спорудами забезпечені тільки п'ять.

А що станцією аерації в Бортничах?

- Якщо вже ми згадали тріаду стихій, то містком між стихією води і стихією землі вважаємо мулові поля Бортницької станції аерації. Відходи до неї стікаються з усіх туалетів міста. На станції вони поділяються на воду і органічний залишок, що потрапляє на так звані мулові поля.

Взагалі-то вони розраховані на 3 млн. кубометрів мулу, але зараз там вже 8,5 млн. Щодня додаються ще 12 тис. кубометрів осаду. Щоб не стався витік, на станції споруджують дамби. Але й вони не вихід - дамби лише стримують натиск смердючої рідини. За кордоном мул, наприклад, спалюють. Але перед цим його потрібно висушити.

Як цю проблему можна вирішити?

Рішенням стало б будівництво відразу двох заводів - для зневоднення осаду і його спалювання. Поки їх немає, Бортницька станція загрожує не лише столиці, але всім містам нижче за течією Дніпра.

Читайте також "При Кличку кияни не побачать масової заміни ліфтів" - експерт

Про воду і відходи ми поговорили. Яка ситуація, раз вже заговорили про три стихії, із землею?

- У ній бід не менше, ніж у воді. Наприклад, дослідницький реактор Інституту ядерних досліджень. Він забезпечений автономною системою водопостачання.

Сьогодні забудовники підбираються і до цієї ділянки на проспекті Науки – зводять поруч будинок. Ніхто не застрахований від пошкодження системи охолодження ядерної установки. Неподалік від Музею народної архітектури в Пирогово знаходиться комбінат "Радон". Простіше кажучи, звалище радіоактивних відходів. Туди вже півстоліття звозять відходи і старе обладнання з підприємств і лікарень. Сховище знаходиться в аварійному стані. Згадаю ще й завод "Радикал". З 1949 року і до закриття там широко використовувалася ртуть. В результаті грунт на території мертвого заводу просякнутий десятками тонн "рідкого металу". Небезпечна речовина може мігрувати з грунтовими водами у бік Дніпра.

З трьох стихій ми ще не говорили про повітря ...

- Загальний рівень забруднення повітря в Києві вище середнього по Україні, він оцінюється як "високий". У повітрі більше 20 шкідливих домішок: діоксид сірки, оксид вуглецю, формальдегід і т.д.

Поза конкуренцією - міський транспорт, який дає 83% викидів в атмосферу. У жахливій екологічної ситуації в Києві хворіють не тільки люди (найбільше городян помирають від хвороб системи кровообігу та злоякісних пухлин), але навіть рослини. Наприклад, на міських вулицях 70% дерев вражені різними хворобами.