Пропонований європейськими кредиторами тимчасовий вихід Греції з єврозони може дещо відживити її економіку. Однак це може створити проблеми як для неї самої, так і для її кредиторів – зокрема може впасти їхній експорт. Зрештою, й сама євровалюта, як інтегруючий фактор ЄС, потребує зміцнення, зокрема вироблення єдиної бюджетної політики.

Про це пише у редакційній колонці американська газета The New York Times.

Минулого четверга грецький парламент прийняв другий пакет реформ, котрий вимагають кредитори країни. Інші зміни, такі як більш високі податки на фермерів, очікуються пізніше в цьому році.

Читайте також: Греція ухвалила другий пакет реформ для отримання допомоги

Однак, пише газета, "бойовий" міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле минулого тижня ще більше підірвав довіру щодо єдності євро, порекомендувавши Греції відмовитися від спільної євровалюти на п'ять років – узяти "валютний тайм-аут". Практично ж вихід з валютного союзу майже напевно буде назавжди, оскільки включає в себе виснажливий процес реадмісії.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Єврозона потребує нових членів, щоби зберегти інфляцію на рівні нижче 2%, максимальний рівень бюджетного дефіциту в розмірі 3% від валового внутрішнього продукту і державний борг на рівні не більш ніж 60% відсотків від ВВП.

Однак "тяжке становище греків зменшило бажання країн, які не використовують євро, таких як Польща та Угорщина, приєднатися до валютного союзу, який почав означати втрату суверенітету і схильність до жорсткої економії, незалежно від реальної економічної ситуації", - зазначає The New York Times.

Звичайно, євро ніколи не означало суто економіку – йшлося насамперед про більш тісну інтеграцію країн ЄС. Коли в 1999 році впроваджували євро, європейські лідери стверджували, що спільна валюта є річчю незворотною і призведе до більшої економічної й політичної інтеграції між їхніми країнами.

Однак іще до впровадження євро фінансові й політичні аналітики попереджали, що воно має супроводжуватися подальшим посиленням політичного та бюджетного союзу. Цього однак не сталося, і валютний союз залишився "повністю вразливим щодо економічних криз і волі більш могутніх економік Європи", - робить висновок американське видання.

"Найвищі посадовці Німеччини, Фінляндії та Словаччини, які публічно запропонували Греціїх залишити єврозону, схоже, гадали, що це налякає країни зі слабшою економікою і спонукатиме їх вдатися до більш жорсткої економії. В цьому нема необхідності: деякі радикальні партії в цих країнах вже відкрито говорять про відмову від євро", - додає газета.

Однак якою буде ціна виходу з єврозони? Чи витримає економіка країни, що вже призвичаїлася до євро, повернення до національної валюти?

Повернення до драхми, яка буде котуватися з великою знижкою щодо євро, може допомогти грецькій економіці, здешевивши її острівні курорти, оливкове масло і сир фета для туристів та іноземних покупців. Країна також буде в змозі контролювати свою власну монетарну політику, закачуючи більше грошей в економіку, щоб стимулювати внутрішнє кредитування, а не покладатися на Європейський центробанк.

Читайте також: Грекам заборонили вивозити з країни більше двох тисяч євро

Але вихід з єврозони буде означати те, що після цього мало хто з іноземних установ та інвесторів буде готовий надавати грецькому урядові кредит. І так може тривати багато років. Відтак Греції буде важче купувати ліки, нафту, газ.

"Багато греків побоюються, що повернення до драхми може також призвести до неконтрольованої інфляції, якщо центробанк країни надрукує занадто багато драхм, щоби підтримати економіку. І це навіть не рахуючи логістичних проблем, як-то реденомінацію контрактів або друк нової паперової валюти", - зазначає видання.

Вихід з єврозони погано позначиться як на країнах-дебіторах, так і на країнах-кредиторах. Останні в цьому випадку "втрачають більшу частину грошей, які вони давали проблемним країнам протягом останніх кількох років". Нині загальний борг уряду Греції перевищує 300 млрд євро ($ 326 млрд), більшість із яких отримані від інших європейських урядів, Міжнародного валютного фонду і Євробанку.

Можливо також, що відмова Греції від євро може зміцнити цю валюту, що боляче вдарить по експортерах в інших країнах єврозони, зробивши їх товари дорожчими на світовому ринку.

"Враховуючи всі безпосередні програші в разі виходу Греції з єврозони, з боку кредиторів було би нерозумно робити це неминучим – до чого, як видається, ведуть умови домовленостей про фінансовий порятунок країни. Що вони направду повинні передбачати – це зміну економічної політики, яка перетворила валютний союз на виснажливу пастку, котрої країни єврозони не можуть уникнути без труднощів і ще більших збитків", - резюмує The New York Times.