"Магнітофон імпортний, піджак замшевий, портсигар золотий, вітчизняний ...."- голосив Шпак в опусі про Івана Васильовича. Часи змінилися - імпортним магнітофоном або замшевим піджаком зараз нікого не зацікавиш. Злодії намагаються винести з квартири золото, гроші і хорошу техніку.

Квартирні крадіжки - нині не рідкість. А ось в сезон відпусток їх кількість зростає в прогресії. Залишати без нагляду своє житло зважуються не всі. Ключі у сусідів або включене на кухні світло давно відійшли в минуле - сьогодні на службі у безпеки- прогрес, як запевняють фахівці.

Знай.ua розібрався - як з'їздити відпочити і не втратити нажите майно.

Квартиру на пульт

Жителька Білої Церкви, Олена Каретник в минулому році їздила відпочивати на місяць до моря. Домашніх тварин і рослини вдалося благополучно влаштувати по знайомих, а ось квартира залишалася під великим питанням. Адже жінка деякий час була на заробітках за кордоном, та й тут, на батьківщині, мала непогану зарплату. Так що за довгі роки наполегливої ​​праці вдалося все-таки дечого нажити. Ось і довелося терміново зайнятися питанням забезпечення безпеки власного житла на час відсутності.

"Страшно стало - регулярно від сусідів і знайомих чую про квартирні крадіжки. Начебто і взяли злодії по дрібниці - а ось спробувати купити в наш час ті самі горезвісні каструльки - вже влітає в копієчку. А у мене і золото в будинку, і заощадження невеликі є", - каже жінка.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Щоб захистити квартиру від злодіїв і зломів Олена звернулася в міжрайонний відділ відомчої державної служби охорони. Така зараз є в кожному місті.
У Державній службі охорони перед укладенням договору і установкою апаратури до клієнта виїжджає експерт. Він оцінює слабкі місця квартири і радить, який вид сигналізації краще обрати. Після цього укладається договір. На монтаж і підключення йде від одного дня до двох тижнів. При підписанні контракту майно клієнта автоматично страхується.

На однокімнатну квартиру Олени пішло 3 датчика і пульт - все разом обійшлося в суму трохи більше 14 тисяч гривень. В місяць обслуговування квартири коштує кілька сотень гривень.

"Схема працює досить просто: відкриваєте двері, датчики фіксують стороні рухи. Далі вводиться на спеціальній клавіатурі персональний код. Так диспетчер в центрі орієнтується, що вдома знаходиться господар. В іншому випадку на квартиру виїде загін бійців. Час, щоб екіпажу дістатися до приміщення, що охороняється - кілька хвилин. Якщо йду з дому - також натискаю спеціальну клавішу. Це означає, що через хвилину мене тут не буде. А квартира охороняється. При установці турбувалася за двох своїх кішок, але виявилося, всю апаратуру можна налаштувати таким чином, що на рух котів вона реагувати не буде", - розповідає Олена.

На сьогодні, як запевняють експерти, цей спосіб один з найдієвіших і надійних. Хоча і не панацея. Квартирні злодії чудово орієнтуються і "вкдадаються" в кілька хвилин - до приїзду поліції. До того ж цей варіант далеко не всім по кишені.

Як розповідають самі співробітники позавідомчої охорони - замовлень на встановлення сигналізацій у них зараз, ще більше, ніж кілька років тому.Послуга набирає популярності з кожним роком.

Втрачати нажите, нехай навіть і не дуже цінне - нікому не хочеться. Адже навіть звичайні речі, посуд, біжутерія - все одно щось таки коштують.

"З огляду на складну криміногенну ситуацію, яка останнім часом склалася в Україні, значно зросла кількість квартирних крадіжок і грабежів, про що свідчить сумна статистика. Варто пам'ятати, що ні надійні замки, ні сучасні броньовані двері або решітки на вікнах не захистять ваше житло від квартирного злодія на 100 відсотків. Найнадійніший і дієвий захист сьогодні - поставити квартиру на пульт охорони Державної служби охорони.Системи захисту можуть бути різними і, головне, що за лічені хвилини правоохоронці прибудуть до несанкціоновано відкритого дому, щоб захистити його від злодіїв", - говорить Заступник начальника Департаменту поліції охорони Віталій Новіков.

Маленька така комірка

Щоб на час уберегти цінності від злодіїв банки пропонують взяти в оренду сейфи. Але така послуга доступна тільки у великих містах. У маленьких містечках немає спеціальних приміщень, де можна обладнати і охороняти комірки. Приміщення в райцентрах просто не призначені для того - адже необхідно броньоване приміщення, яке не постраждає навіть при пожежі або іншій стихійній біді.

Найменший сейф можна взяти в оренду від 300 гривень на добу. Але попередньо потрібно узгодити з банком - чи є у них на місці така послуга і чи є вільні комірки.

Орендарю надають кодове слово-пароль, два ключі від сейфа і індивідуальну картку. Якщо орендувати комірку на кілька місяців - банк може надати знижку.Такою послугою користуються в основному ті, хто хоче на час заховати коштовності, дорогоцінні метали або ж велику суму коштів.

Але з кожним роком така ідея втрачає свою популярність. Тільки в минулому році в столиці було зафіксовано кілька десятків випадків відкриття банківських сейфів сторонніми людьми.

Серед банків, які зазнали атаки медвежатників, - як великі, з хорошою багаторічною репутацією, так і менш відомі. У всіх кримінальних справах фігурує одна схема: злочинці з підробленими документами проникали в "депозитарії" - приміщення для зберігання індивідуальних банківських сейфів, і за допомогою підбору ключів розкривали комірки клієнтів, крали гроші і цінності.

Економічний експерт Олексій Лупоносов визнається, що і сам користується послугами банківського депозитарію.

"Є три способи орендувати комірку. Перший спосіб - ви просто орендуєте невелику площу в банку, але не кажіть банку, що туди кладете. Другий спосіб - ви оголошуєте банку про те, що зберігаєте в комірці, проводите експертизу, відповідно і оплата буде вище - але банк несе повну відповідальність за ваше майно. І третій спосіб - застрахувати вміст комірки. Правда, жодна страхова компанія не застрахує грошові заощадження. Але при застосуванні всіх трьох видів оренди комірки - за своє майно можна бути спокійним. Тому що сьогодні злодіїв не стримують сейфи, замки і сигналізація", - розповів Лупоносов.

Супутник проти викрадення

Мало хто з відпочиваючих ризикують брати з собою власний автомобіль. Адже у відпустку їдуть відпочивати, а не шукати паркінг, стежити, щоб не вкрали і дотримуватися "сухого закону".

Харків'янка Юлія Кузнєцова два роки тому встановила супутниковий засіб проти викрадення на власній HondaAccordSport.

"Сподіватися на те, що супутник попередить викрадення - неможливо. Тому мені порекомендували взяти ще імобілайзер, сигналізацію, блокування керма і коробки передач", - говорить Юлія.

З установкою Юлія не прогадала. Адже коли полетіла до Туреччини і залишила машину в гаражі - її спробували викрасти. Зловмисники зламали двері гаража і спробували завести автомобіль. Система відреагувала, що двері автомобіля зламали. Відразу ж запросила ім'я і пароль. Викрадачі назвати його не змогли, тому система автоматично заблокувала двигун. Сигнал прийшов оператору і той негайно викликав міліцію.

На все про все довелося і витратитися - більше 4 тис. доларів.

"На автомобіль можна поставити будь-який датчик, який буде пов'язаний із супутником. Хочете знати, де їздить автомобіль - ось вам датчик, який це буде контролювати. Хочете знати чи не зливають бензин - ось вам ще один датчик, вмонтують прямо в бак. Хочете - система буде реагувати на зламані двері в автомобілі, або на відкритий капот, або на розбите скло - на все є датчики. Датчики реагують, посилають сигнал супутнику і звідти він приходить до оператора. А там вже можна домовитися - оператор може самостійно викликати міліцію в разі сигналу, передавати інформацію клієнту на телефон або комп'ютер - як кому зручно. Таким чином, можна завжди знати, де знаходиться автомобіль і бути впевненим - в разі небезпеки є надійна підстраховка", - розповідає майстер по установці устаткування Володимир Горенко.

Всевидюче око

Адвокат Андрій Смирнов назвав страшну статистику по квартирних крадіжках. На кінець 2013 року в Печерському районі Києва було скоєно 76 крадіжок, на кінець 2015 року - понад 1000, на кінець 2016 року - близько 3000.

Не секрет, що далеко не всі громадяни звертаються в поліцію, так як вважають свої втрати невеликими, а роботу поліції не ефективною.
Дійсно, розкриття квартирних крадіжок досить низьке. Близько 10% злочинів вдається довести до суду, знайти і покарати злочинців, які вчинили крадіжку.

"Я живу у багатоповерховому будинку. Поруч стоїть схожий будинок. Мало не кожного ранку у двір приїжджає поліція - пограбували чергову квартиру. Починаючи з Нового року обчистили квартир 30. І нікого досі не впіймали. У дворі мешканці ставлять авто, їх так само грабують, зливають бензин. Поліцію викликали неодноразово, а толку немає. Сусідка у якої винесли з квартири телевізор, планшет і 500 грн, каже, що поліція тільки замучила дзвінками і викликами. Нічого так і не з'ясували, нікого не знайшли. А головного болю додалося. І ось вчора знову пограбували квартиру на першому поверсі", - розповідає уманчанка Наталя.

"У нашому будинку тільки днями сусіди затримали двої злодіїв. Наша сусідка працює офіціанткою, вони вистежили, коли вона буває вдома і полізли, коли квартира була порожня. Треба ж такому статися, що в цей же день дівчині стало погано на роботі і вона відпросилася додому - ось і застукала двох злодіїв, відразу ж підключилися сусіди, всі разом і затримали", - розповіла Валерія, мешканка столичного Сирця.

Правоохоронці зізнаються, що за останні роки квартирні злодії стали винахідливішими і нахабнішими. Наприклад, грабіжники все рідше розбивають вікна, щоб проникнути в квартиру, а частіше віджимають склопакети, тому поліцейські радять ставити в квартирі датчики, що реагують на рух, озброюватися пристроями на кшталт "крокодила" і іншими штуками, щоб ускладнити роботу злодіїв. Але гарантії - ніякої. Квартирні злодії також вивчають всі методи безпеки.

"Не дивлячись на низький рівень довіри до "старої міліції" там дуже багато грамотних і професійних кадрів. Вони повинні отримувати гідні гроші.Перевантаженість колосальна, а вимагати від людей 100% викладки, якщо їм платять копійки, звичайно, не можна. Після переатестації на швидку руку звільнили багатьох співробітників, які дійсно робили свою роботу. Слідчі сидять з зарплатою в кілька тисяч гривень, завалені роботою і обвинувачені з усіх боків в корупції ... Ця проблема потягнула за собою наступну: в поліції залишилося мало кваліфікованих кадрів. Тому щоб знайти вкрадену річ, потрібно не просто заплатити слідчому, а спочатку знайти цього справжнього слідчого", - на правах анонімності говорить співробітник патрульної поліції Києва.

Давно очевидно, що реформа поліції негативно відбилася на статистиці розкритих квартирних крадіжок. Пов'язано це з відсутністю досвіду у поліцейських. Зараз в поліцію йдуть дівчата і хлопці, які просто фізично не встигли ще отримати знання, що вимагаються для упіймання і викриття "домушників". Роблячи висновки з ситуації, що склалася, громадяни України самі повинні подбати про свій будинок і нажите майно і не розраховувати - авось пронесе.