Падіння російської економіки прискорить недавня угода з Іраном, економічні санкції і нерозважна політика експорту енергоносіїв. Остання ризикує заподіяти в Росії внутрішній дефіцит палива. Падіння рівня життя росіян призвело до того, що їм стають дедалі менш доступними базові продукти харчування, натомість фірми, що випускають харчові сурогати, процвітають.

"У Путіна проблеми", - пише польський бізнес-портал BIZTOK.PL

За найостаннішими даними "Росстата", які наводить польське видання, у першій половині 2015 року заробітна плата громадян Російської Федерації впала на 8,5%. А якщо рахувати за період у дванадцять місяців – то на всі 15%. За межею бідності живуть 23 млн росіян – приблизно на 3 мільйони більше, ніж у 2014 році. Додати до цього шалену інфляцію – ціни на продукти харчування з початку року вже збільшилися майже на 15%.

Всупереч запевненням віце-прем'єра РФ Ігоря Шувалова, нібито Росія зуміла уникнути чорного сценарію і в четвертому кварталі її економіка повернеться на шлях зростання, цифри російського статистичного відомства говорять про інше. ВВП Росії скорочується вже протягом кількох місяців, і набагато швидше, ніж очікували в Кремлі й міжнародних організаціях. У травні він впав на цілих 4,9% в річному численні.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

І це, схоже, не межа. За даними Інституту економічної політики імені Єгора Гайдара в Москві, російський ВВП за цей рік скоротиться приблизно на 6,8%.

Підстави для оптимізму пану Шувалову і російському президенту Путіну надавала та обставина, що наприкінці квітня ціни на нафту наблизилися до межі $70 за барель, відтак рубль, який переживав поневіряння на валютному ринку, зміцнювався. Здавалося, що Росія здатна блискавично вийти з рецесії, а її уряд швидко зменшить дефіцит бюджету, що збільшився за останні роки.

На цій підставі уряд Дмитра Медведєва змінив прогноз зниження ВВП цього року з 3% до 2,8% і навіть заклав економічне зростання на 2,3% в 2016 році.

"В тому, наскільки крихка рівновага, якою Кремль хвалився кілька місяців тому, можна було переконатися кілька тижнів тому, коли ціни на нафту на тлі звістки про іранські плани відбудови нафтової міці знову впали до $50 за барель. Для російської економіки, що базується на експлуатації та експорті російської нафти, це був удар, ціна якого обраховується на мільярди", - зазначає видання.

Читайте також: Ціна нафти Brent знову впала

Експерти банку ING стверджують, що Росія в змозі збалансувати бюджет, тільки якщо ціни на нафту сягнуть $80 за барель. Це все ще досить оптимістичне припущення, бо ще торік восени падіння ціни нижче $100 за барель означало великі неприємності для російської державної скарбниці.

Швидке падіння цін на нафту, яке почалося в середині минулого року, потягнуло за собою глибоке знецінення рубля і зростання інфляції, а по економіці Росії додатково вдарили відчутні західні економічні санкції.

Роблячи хорошу міну при поганій грі, російському урядові довелося залізти до резервних фондів, а також скоротити бюджетні витрати на 10% . При цьому скорочення уникли військові витрати.

До подальшого підриву російської економіки може привести й бездумний експорт енергоносіїв.

"Без пам'яті качаючи сиру нафту на експорт, російські компанії забувають про внутрішній ринок. В результаті на ньому скоро може забракнути палива".

Тривогу з цього питання здійняв Михаїл Леонтьєв, віце-президент "Роснефти", найбільшого з енергетичних гігантів Росії.

"Податкова політика в кінцевому підсумку призведе до того, що в Росії забракне бензину", - цитують його польські аналітики.

В доповіді PricewaterhouseCoopers про ситуацію в Росії можна прочитати, що для російських компаній настали тяжкі часи, бо вже кілька місяців доходи росіян зменшуються.

"Дійшло до того, що виробники, бажаючи запропонувати їжу, яка була би по кишені середньостатистичному росіянинові, змінюють її склад на дешевший. На полицях російських магазинів з'явилися не лише шоколадозамінні вироби, знані у нас за часів комуністичної Польщі, а також сурогатні сир, чай і кава".

І хоча "Росспоживнагляд" в безперебійному режимі викриває фірми, які обманюють покупців, та накладає на них штрафи, але все марно, бо вони настільки малі, що підробка товару є окупною.

Читайте також: Росіянам дозволили використовувати торгову марку "Оболоні"

"Як сприймуть росіяни відсутність бензину на заправках? Поки що вони стискують зуби й підтримують політику держави, звинувачуючи у кризі західні санкції. Імовірність того, що остання крапля бензину переповнить в кінці гірку чашу, ілюзорна", - констатує BIZTOK.PL.