Освіта в Україні змінюється постійно, і зараз, всі новини майже кожен день говорять про так звану "нову школу". Але сам законопроект "Про освіту" відклали аж до осені. І ми вирішили розповісти вам, чого варто чекати, якщо його все-таки приймуть.

Реформа освіти України: скільки років будуть вчитися в школах

Новий законопроект в Україні передбачає, що школи тепер будуть 12-річними. Добре це, чи погано, сказати можна буде тільки через 12 років, тому що перші випускники, які відучаться так багато в школі, можуть з'явитися тільки в 2029 році.
Так само, було сказано про те, що на даному етапі, 11 років освіти в школі недостатньо для підготовки дітей до університетів і ринку праці. Крім цього, в "новій українській школі", буде змінено принцип навчання, в першу чергу, увагу будуть приділяти практичним навичкам, які корисні в реальному житті. А теорія відійде на другий план. Правда все це, реально тільки на словах, як буде насправді, ще невідомо.

Дванадцятирічка: дубль два

Ввести 12-річну школу в Україні хочуть вже не перший раз. Раніше, подібний законопроект з'явився ще при Василі Кремені, в 2001 році. Але тоді, за словами експерта, він був недопрацьований. Що діти повинні вчити в 12 класі так і не вирішили, тому законопроект був просто скасований.
Але, нинішня реформа освіти в Україні буде повністю відрізнятися від минулої. За рахунок неї, до речі, збираються скоротити навчання на бакалавраті до трьох років.
Крім цього, дуже важливим нововведенням буде поява нового рівня освіти - профільного. А він буде розділений ще на два види: академічний і професійний.
Перший буде передбачати поглиблене вивчення деяких предметів і підготовку до подальшого навчання в університеті. А другий вже в школі дозволить отримати першу професію.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Реформа освіти України: як вона торкнеться сільських шкіл

Зміни в сільських школах будуть досить великими. Уже почали з'являтися "опорні школи". Вони являють собою кращі навчальні заклади на кілька селищ. У цих школах буде вся необхідна інфраструктура і технічна база: стадіони, лабораторії, електронні дошки, всі кабінети будуть прекрасно укомплектовані. Але такі навчальні заклади будуть далеко не в кожному селі. Зате буде організована розвозка дітей до найближчих "опорних шкіл". А інші навчальні заклади, або просто закриють, або понизять в ступені і зроблять "початковими" і не більше.

Діти з особливими потребами будуть переведені до звичайних шкіл

А точніше в спеціальні "інклюзивні" класи. Крім цього, в школах повинні бути організовані всі необхідні умови для дітей інвалідів: фахівці, вчителі, технічна складова.

Реформа освіти в Україні: вчителів чекають приємні сюрпризи

Новий законопроект так само торкнеться вчителів. Їх зарплати повинні будуть складати мінімум 6736 грн. І це без різних бонусів, наприклад, вчитель, який пройде сертифікацію, буде отримувати на 20% більше. До того ж, за вислугу років, теж передбачені бонуси: за три роки - 10%, за 10 років - 20%, і за 20 років - 30%.
Всі ці надбавки збираються вводити поступово, а коли саме це станеться, поки що, невідомо.
До речі, крім усього цього, вчителі в першочерговому порядку будуть отримувати житло.

Реформа освіти в Україні: що буде з технікумами і коледжами

Це питання поки що відкрите. Але, вже точно відомо, що ці Вищі навчальні заклади повинні будуть пройти ліцензування для підготовки бакалаврів, або молодших бакалаврів. Навчальні заклади, які не зуміють цього зробити, будуть просто закриті. Але, з іншого боку, "молодшого спеціаліста" ніхто не відміняв, і ВНЗ, які не отримали ліцензію зможуть навчати їх. А яка різниця між молодшим фахівцем і молодшим бакалавром, поки що, теж незрозуміла.