В Чернігові пройшли довибори у Верхновну Раду по 205 округу. На ньому змагались пропрезидентський кандидат Сергій Березенко та близький до дніпропетровського мільярдера Ігоря Коломойського Геннадій Корбан. За попередніми даними переміг ставленик діючого президента.

Про вплив виборів на протистояння основних фінансово-політичних груп України для "Знай" розповідає політолог Віталій Бала.

Чому до виборів в Чернігові так прикута увага суспільства, ніби у нас перший раз гречку роздають?

- На цих виборах зібрано все найгірше, чим славиться передвиборча боротьба в Україні. До виборів залучені серйозні ресурси. Тому багато людей почали за цим спостерігати, але принципових речей в Чернігові для країни не було. Думаю, для політичних сил ці вибори стали принциповими, тому вони й пішли у ва-банк.

Читайте також: Вибори у Чернігові: екзит-поли оприлюднили різні дані голосування

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Під політичними силами ви розумієте "Укроп" і Блок Порошенка?

- Так. "Укроп" - нова партія. Вони недавно з'явились і розуміли, що починати з програшу для них не дуже добре.

З іншого боку, від влади йшов кандидат, який асоціювався напряму з Порошенком (Сергій Березенко. – "Знай".). Тому вважали неприйнятним поразку його перед місцевими виборами. Хоча, якби вибори проходили без таких порушень, нічого страшного не було б ні для "Укропу", ні для Блоку Порошенка.

А зараз вже не важливо, хто виграв, бо втрати іміджеві значно вищі. І "Укроп", і Блок Порошенка брали участь в таких речах, що їхні опоненти можуть ще довго використовувати проти них. Політики ведуть себе протилежно до того, що хотіли люди на Майдані.

Можна говорити вже про відкритий конфлікт між Порошенком і Коломойським?

- Це важко назвати конфліктом. Бо Порошенко глава держави, а Коломойський просто багата і впливова людина. Це різні вагові категорії. Враховуючи повноваження глави держави, це трохи притягнуто за вуха, аби збільшити вагу і впливовість Коломойського. Якщо буде реальне протистояння, Порошенко швидко розбереться з Коломойським і будь-ким іншим. Це показав свого часу Путін в Росії.

Як держава мала б реагувати на такий стиль виборів?

- В законодавство треба вводити механізм відкликання депутата і зняття його з виборів. Наприклад, хтось переміг, але нечесно. Має бути можливість його зняти. Коли всі будуть займатись такими справами, які ми бачили в Чернігові, то нічого доброго не буде. А коли всі розумітимуть, що є механізм, котрий зведе нанівець незаконні способи боротьби, задумаються.

Читайте також: "Для Порошенка важливо не пустити "Укроп" у вищу лігу політики" - Шрайк

На місцевих виборах може повторитись чернігівська стилістика?

- Хотілося б сподіватись, що таке повторитись не може. Але, безумовно, ми побачимо, що наші політики здатні на все. На їхню поведінку Майдан і війна ніяк не вплинули. Впевнений, будуть спроби будь-якою ціною перемогти на місцевих виборах. Але поширення або локалізація такої невтішної тенденції залежить тільки від волі найвищого керівництва держави.