Біологи виявили унікальну особливість у одного з представників трав'янистих рослин роду водозбір. Вона використовує для самозахисту трупи комах.

Про це повідомляє видання Ecology.

Водозбір іноді ще називають аквілегією. Зараз науці відомо близько 70 видів таких рослин. Всі вони ростуть в Північній півкулі. Один з них, Aquilegia eximia, виробив незвичайну стратегію захисту в ході еволюції.

Рослині загрожують гусениці і метелики, які поїдають бутони, квіти і плоди аквілегії. Вона не відлякує ворогів, а вбиває їх.

Ця рослина виділяє хімічні сигнали, на які реагують бабки і жуки. Комахи сідають на нього, прилипають до тонких волосках і гинуть. Потім до мертвих жуків сповзаються павуки-стерв'ятники, щоб пообідати. Разом з приклеїти комахами вони поїдають і гусениць.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Читайте також: Через глобальне потепління можуть вимерти джмелі

Такий "дует" вигідний обом, і павуки навчилися самі не прилипати до аквілегії.

Наразі подібна стратегія захисту серед рослин виявлена ​​тільки у Aquilegia eximia Однак реальне кількість видів, що використовують її, може бути вище.

Нагадаємо, раніше вчені виявили у ос Deuteragenia ossarium не менше цікаву особливість. Вони використовують трупи мурах для захисту своїх гнізд. Фахівці вважають, що мурахи, навіть мертві, створюють навколо гнізда запах мурашника. Це, в свою чергу, і відлякує ворогів ос.