У вересні проект нового податкового кодексу представлять у Верховній раді. Над ним вже працюють у Міністерстві фінансів. Про це повідомляють на офіційному сайті Мінфіну.

У повідомленні йдеться, що вже відбулося обговорення щодо зменшення податків у 16 напрямах бізнесу в Україні – від сільського господарства до туризму.

У Мінфіні збираються відмінити додатковий імпортний збір, введений у лютому цього року, за ставкою 5-10%. Міністр фінансів Наталія Яресько пропонує знизити податок на видобуток газу з 55% до 29%.

"Звісно, податкову систему потрібно змінювати. Проте анонсовані зміни ніякого позитивного ефекту не дадуть. Відміна додаткового імпортного зміну у більшості випадків ні зменшить витрати імпортерів, ні знизить середню вартість іноземних товарів в Україні. Адже більша частина імпорту заходить до нас за контрабандними схемами", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

Читайте також 21 мільярд гривень держава заборгувала експортерам

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

На його думку, нічого принципово не змінить і зниження податку на видобуток газу.

"Суттєво видобуток не підвищиться. Також від зменшення податку на 20% не розроблятимуть більше родовищ. Та й взагалі зменшення оподаткування на видобуток газу – це трохи не той шлях для України. Зараз набагато потрібніше – це робота над налагодженням виробництва енергії з альтернативних джерел. Тому набагато потрібнішим є суттєве скорочення податків з виробників сонячних батарей", - вважає фахівець.

Читайте також НБУ пустив в Україну міжнародні платіжні системи

Він вважає, що треба знижувати масові податки, сплата яких актуальна для більшості українців.

"Їх всього два. Це податок на доходи підприємств. Він зараз 19 відсотків. А також податок на доходи фізосіб. Це приблизно 52 відсотки. Тільки зменшення цих податків удвічі може скоротити обсяги тіньової економіки, кардинально змінити і наповнення бюджету, і добробут", - вважає Павло Мельник.

Нагадаємо, цього місяця Мінфін ввів електронну систему адміністрування сплати податків. Щоб у ній працювати, потрібно сплатити податки на півроку вперед.