Країни західного світу, які запровадили санкції проти Росії, почали збирати інформацію про схеми, що дозволяють країні-агресору уникати обмеження.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

США і ЄС шукають інформацію про структури, які пов'язані з російськими фізичними та юридичними особами, що значаться в американських та європейських чорних списках. Також ведеться пошук прогалин, які російські компанії використовують для обходу секторальних санкцій - обмежень на постачання обладнання подвійного призначення і технологічний обмін.

Читайте також: "Нема гарантій, що наступного року збережуться санкції проти Росії" - віце-президент ЄП

Розслідування проводиться в рамках "процесу щодо забезпечення функціонування режиму санкцій" (sanctions maintenance), якими займаються представники Міністерства фінансів у США, національні відомства і Єврокомісія в країнах Євросоюзу.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Один зі співрозмовників в структурах ЄС пояснив, що там "дуже уважно стежать за імплементацією рестриктивних заходів" відносно Росії. "Для забезпечення неухильного дотримання цих заходів можуть бути задіяні всі важелі", - пояснив він.

Другий співрозмовник, проте, сказав, що навіть у разі виявлення обхідних схем з боку російських компаній і громадян члени європейського співтовариства зараз навряд чи підуть на посилення санкцій відносно РФ.

На думку ще одного співрозмовника "Коммерсантъ", у США накопичений величезний досвід з виявлення механізмів по обходу санкцій.

"За багато років вони досконально вивчили всі хитрощі і прийоми, до яких вдавалися іранські компанії, обходячи заборони і бар'єри, передбачені західними санкціями. За наявності політичної волі подібні канали можна перекрити, в тому числі і для Росії", - підкреслив він.

Нагадаємо, нещодавно Україна та ще п'ять країн підтримали економічні санкції проти Росії.