Печеніжинська об'єднана територіальна громада стала першої в Україні за новим законом "Про децентралізацію". Вона об'єднала 8 сіл Коломийського району Івано-Франківської області.

"Люди відносяться з великою осторогою до змін. Нам довелося їздити по селах і переконувати ледве не кожного особисто. Головних аргументів на користь об'єднання було два – до сіл прийдуть "живі гроші" і отримувати адміністративні послуги стане значно простіше", - розповів "Знай" голова Печеніжинської селищної ради Ігор Довірак.

Читайте також: Україну поділять на повіти і громади

За результатами громадських слухань та обговорень, навколо Печеніжина об'єдналися вісім сіл із населення в 17,6 тисяч людей. За самими скромними підрахунками в бюджет громади має надійти щонайменше 6 млн. гривень на соціально-економічний розвиток.

"Якщо раніше за якоюсь довідкою доводилося їхати 17 кілометрів – після об'єднання це буде лише 4. До того ж, з першого січня наступного року ми отримуємо право самостійно регулювати рівень податків на місцеві підприємства. Це все позитивні зміни, результат яких має побачити кожен мешканець об'єднання", - зауважує Довірак.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Завдяки поповненню місцевого бюджету, в об'єднанні планують припинити закривати школи та лікувальні заклади. Розповідати про інші плани розвитку відмовилися, оскільки їх буде реалізовувати новий склад ради територіальної громади, якій оберуть на осінніх місцевих виборах.