Продукти на українських ринках дорожчають останнім часом помітно і стабільно. Поки покупці скаржаться, виробники дають своє пояснення ситуації. Виявилося, проблема не тільки в інфляції.

НБУ вважає, що внутрішній попит підвищився, тоді як аграрії говорять про відсутність інвестицій та підвищення цін на енергоресурси. Як наслідок – українці буквально "вегетаринізували" свій раціон, адже м'ясні та молочні вироби стали далеко не всім по кишені.

Тільки минулого місяця змінилася вартість 11 позицій у переліку 23- х соціальних груп продуктів. За даними Держстату, здешевшали хіба що овочі, гречка, яйця.

Капуста тепер коштує в середньому менше на 8 гривень, буряк – на гривні, морква та картопля – на 2,5 гривень, курячі яйця – на гривні, гречана крупа – на 1 гривню.

Зате сир поступово б'є рекорди дороговизни, наближаючись до позначки у 100 гривень і вже у вересні слід очікувати нових цінників. Така ж ситуація зі свининою та фруктами.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Фахівці пояснюють це скороченням кількості м'яса на ринку та зменшенням обсягів його експорту. Впливає також відсутність державного регулювання цін, тому соціально значущі товари відпустили " у вільне плавання".

Крім того, в українському законодавстві немає чітких механізмів регулювання продовольчого ринку.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців готують до нового зростання тарифів.