Країни, які запропонували створити міжнародний трибунал щодо катастрофи малайзійського Boeing-777 на сході України, розглядають різні варіанти, після того як Росія заблокувала резолюцію Ради безпеки, в тому числі і за допомогою Генасамблеї ООН. Про це заявив прес-секретар МЗС Нідерландів, передає Reuters.

За словами представника МЗС, Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна обговорюють три основних альтернативних варіанти створення міжнародного трибуналу.

Один з них - організація суду на вимогу Генеральної асамблеї ООН. Якщо дві третини учасників міжнародної організації проголосують за це рішення, то у Росії не буде можливості накласти вето.

Ще один варіант - створення трибуналу спільними силами всіх п'яти країн.

Третій - організація процесу в національному суді однієї із зацікавлених країн. Проблема полягає в тому, що суд під егідою ООН міг би видати ордер на затримання, який стане дійсним у всіх країнах світу. Якщо ж процес організовує група країн і міжнародний ордер відсутній, то винні можуть уникнути видачі.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Апарат прем'єр-міністра Нідерландів висловив розчарування тим фактом, що Росія стала єдиною країною, яка виступила проти створення міжнародного трибуналу, оскільки "тільки такий орган забезпечив би розслідування широку підтримку у всьому світі".

Читайте також: Малайзія знайде інші механізми для покарання винних у катастрофі Boeing

Нагадаємо, 29 липня Росія заблокувала резолюцію Радбезу ООН про створення міжнародного трибуналу, який дозволив би притягнути до відповідальності винних в аварії малайзійського Boeing в Україні. Всього за документ проголосували представники 11 делегацій, а три країни - Китай, Ангола і Венесуела - утрималися.