Введення кримінальної відповідальності за товарну контрабанду спрямоване на збільшення тіньових доходів, стимулювання контрабанди та збагачення вищих посадових осіб держави, чиновників правоохоронних і митних органів.

До таких неоднозначних висновків дійшов юрист і політик Андрій Портнов на своїй сторінці в Фейсбук.

"Влада пропонує повернути кримінальну відповідальність. Це означає, що затримали контрабандний вантаж, його не можна конфіскувати, тому що треба чекати поки кримінальна справа буде розслідувана, а суд першої та другої інстанції висунуть винній особі обвинувальний вирок", - пояснює юрист.

"Навіть для недосвідчених людей очевидно, що вирок у справі про контрабанду - це така ж рідкість, як сонце, яке пішло у зворотний бік. Кримінальна справа про контрабанду - сама по собі хороший ліквідний товар, що є предметом продажу і перепродажу чиновниками митних органів, СБУ, прокуратури і суду", - упевнений він.

Читайте також: 18 угорських митників затримали за контрабанду з України (фото)

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Портнов також стверджує, що "за всі роки до прийняття закону про декриміналізацію товарної контрабанди майже ніхто не сидів у в'язниці, а в бюджет ніколи не надходили гроші від затриманих вантажів".

Політик також пояснив, який порядок почав діяти після змін.

"Ми запровадили адміністративну відповідальність у вигляді негайної конфіскації всього обсягу товару і швидкого застосування стовідсоткового штрафу від затриманого обсягу товару. І вже в перші місяці це призвело до поповнення бюджету сотнями мільйонів гривень, а в самий поганий день бюджет став отримувати не менше одного мільйона гривень за старим курсом", - нагадує Портнов.

"Іншими словами, державі стали вигідні товарні контрабандисти, які тепер набагато менше ризикували, масово покинувши це економічно невигідне заняття. Тому я не тільки виступаю проти поверхневих популістських думок нового державного керівництва у цій сфері, але і вважаю, що вони принесуть країні непоправний економічний збиток", - впевнений політик.

"Також я впевнений, що кримінально потрібно карати не бідолах, для яких і без того страшним покаранням є конфіскація і штраф, а губернаторів і чиновників, які організовують великі товарні коридори, прикриваючись високими словами про рішучу боротьбу, по ходу п'єси підстригаючи кущі і продаючи кримінальні справи", - підсумував Портнов.

Нагадаємо, нещодавно призначений губернатором Закарпаття Геннадій Москаль запропонував відновити кримінальну відповідальність за контрабанду.

"Портнов і Калетник декриміналізували контрабанду в часи Януковича з однією метою – щоб очолити її. Адміністративна відповідальність тільки стимулює незаконне переправлення товарів через кордон, Україна фактично годує транснаціональні злочинні угруповання, які об'єдналися навколо цього прибуткового бізнесу", - заявив Москаль.

Він заявив, що особисто підготує законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів і попросить декількох депутатів з різних фракцій зареєструвати його у Верховній Раді.

За словами Москаля, він буде пропонувати за контрабанду через зелений кордон, незалежно від кількості сигарет, ввести кримінальну відповідальність з конфіскацією особистого майна. За контрабанду через контрольно-пропускні пункти до 20 блоків сигарет - адміністративну відповідальність, понад 20 блоків – кримінальну відповідальність з конфіскацією всього особистого майна.