На конференції Асамблея румунів Буковини прийняла рішення про автономізацію свого краю. Відповідні документи румуни надіслали урядам України та Румунії.

Основною проблемою перебування румунів у Чернівецькій області, на їхню думку, є небезпека для життя через військові конфлікти. Тому вони просять уряд Румунії посприяти створенню Буковинській автономії у складі України на території компактного проживання румунського населення.

"Сьогодні румуни Буковини переживають один з найважчих періодів у своїй історії. Ми опинилися в країні, де йде війна, руйнується промисловість та аграрний сектор. Серед румунів Буковини найвищий по Україні рівень безробіття. Наша молодь покидає регіон. Іде бізнес, працездатне населення. Якщо так триватиме і далі, то скоро ми побачимо замість дорогої нам Буковини справжню пустелю", - заявила координатор Асамблеї Доріна Кіртоаке.

Читайте також: Прокуратура порушила справу проти французьких депутатів за поїздку до Криму

На асамблеї був присутній гість із Румунії Марчел Руссу. Він заявив, що прагнення румунів до автономії Чернівецькою області є "цілком адекватним". Учасники конференції вважають, що автономія гарантує економічний і соціальний добробут. Цей статус дозволить отримувати серйозну фінансово-економічну допомогу з Румунії.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Нагадаємо, "автономістські" настрої в краї негласно підтримує Росія, а також частина консервативних політиків у Румунії.