Ізраїльські вчені встановили, яким чином божевільним мурашкам вдається скоординувати роботу під час перенесення великих вантажів. Для таких завдань необхідна участь великої групи.

Про це повідомляє lenta.ru.

Мурах Paratrechina longicornis прозвали "божевільними" через на перший погляд хаотичні пересування.

Піддослідним комахам давали різні вантажі для транпортування. Спостерігаючи за ними, дослідники виявили певні закономірності.

Читайте також: Виявили рослину, яка захищається від комах трупами інших комах

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Група мурах із вантажем легко збивається зі шляху. Дістатися до будинку їй допомагає мураха-координатор, яка належить до того ж гнізда і вільно блукає поблизу", - розповіли вчені.

Координатор підбігає до групи і штовхає вантаж у потрібному напрямку. Решта починає рухатися в ту ж сторону.

Команда слухається його беззаперечно, без якихось особливих заявок на лідерство. Імпульс передається всім мурашкам через вантаж і виступає єдиним способом комунікації.

З часом сам координатор забуває дорогу додому. Тоді хтось із інших вільно блукаючих поруч мурах бере на себе його функції. Так вантаж дістається до мурашника.

Автори висунули тезу, що "божевільний" мураха приблизно 90 відсотків часу поводиться як конформіст і діє так само, як і вся група. А 10 відсотків - як нонконформіст і приймає самостійні рішення.

Чим більше група, яка переносить предмет, тим складніше комахам проявляти свою індивідуальність.