Вчені заявили, що в атмосфері розташованого в сузір'ї Ліри коричневого карлика відбуваються полярні сяйва. Цей факт допоможе більше дізнатися про об'єкти такого гатунку. Коричневі карлики - велика загадка для вчених.

Про це повідомляє науковий журнал Nature.

Полярне сяйво утворюється світінням верхніх шарів атмосфери. Його видно при взаємодії цієї частини атмосфери і заряджених частинок сонячного вітру.

Астрономи зафіксували щось подібне на прикладі коричневого карлика LSR J1835 + 3259. Він розташований від нас на відстані 18 світлових років. Це зовсім маленька дистанція за космічними мірками.

Читайте також: Найкращі знімки космосу за версією британських учених (фото)

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Зробити відкриття вченим допомогли радіотелескоп VLA і обсерваторія Кека. Вони звернули увагу на яскраві пучки радіохвиль, що надходили від LSR J1835 + 3259. Після вивчення фото в оптичному діапазоні з'ясувалося, що в атмосфері коричневого карлика бушує полярне сяйво. Експерти вважають, що воно в кілька разів могутніше за земне.

Відкриття наводить вчених на ще одну важливу думку.

Маючи нові дані, вони схиляються до того, що коричневі карлики є чимось середнім між планетами і зірками - це "перекачані планети", а не "невдалі зірки". Їхня маса на 7% менша, ніж у Сонця. Для формування повноцінної зірки цього недостатньо, і коричневі карлики приречені на поступове згасання.