31 липня народні депутати із фракції "Народний фронт" Ігор Алексєєв, Андрій Помазанов і Дмитро Сторожук передали голові ЦВК Михайлові Охендовському листи від Міністерства юстиції, в яких зазначено, що Комуністична партія України, Комуністична партія України (оновлена) і Комуністична партія робітників та селян не можуть брати участь у виборах, бо підпадають під дію закону про декомунізацію.

"Нам важливо, щоб ніхто не саботував виконання цього закону і ми хочемо, щоб ЦВК невідкладно оприлюднила рішення Міністерства юстиції і надала роз'яснення територіальним виборчим комісіям, щоб вони не реєстрували прокомуністичні партії. Поки такого роз'яснення не було", – зазначив Ігор Алексєєв, повідомляє Радіо Свобода.

Після зустрічі з Михайлом Охендовським депутати повідомили: голова ЦВК повністю погодився з тим, що участь у виборах заборонених партій недопустима.

"Ми знайшли повне розуміння. Голова сказав, що не може відповідати за кожного члена ЦВК, але зазначив, що норми закону про заборону комуністичного режиму будуть виконуватися і цього вимагатимуть від територіальних виборчих комісій", – сказав Андрій Помазанов.

Читайте також: Дніпропетровські комуністи змінили назву партії на "Народовладдя"

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Також, за словами Помазанова, роз'яснення щодо того, які партії не можуть брати участь у місцевих виборах і чому, розмістять на сайті ЦВК.

Проте, як повідомили депутати, проконтролювати, чи дійсно виконуватимуть рішення Мін'юсту щодо заборони реєстрації у виборах трьох партій, можна буде лише з початком виборчої кампанії.

Найбільше порушень очікують саме від територіальних виборчих комісій, які, за словами депутатів, через суди можуть домагатися права допустити до виборів заборонені партії.

"Якщо все-таки виборча комісія зареєструє заборонену партію, це стане підставою для припинення повноважень цієї комісії і ЦВК призначить нову", – підкреслив Дмитро Сторожук.

24 липня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що своїми наказами анулював статус і права Комуністичної партії України, Компартії (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян. За його словами, ці партії в своїй діяльності, в найменуванні, у символіці, статуті і програмі не відповідають вимогам закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки".

Цей закон парламент України ухвалив у квітні цього року.