Агентство національної безпеки США систематично стежило за японськими політиками і бізнесменами, про це свідчать документи, опубліковані порталом WikiLeaks.

У звіті агентства - 35 телефонних номерів, які вони прослуховували. Серед них - номери "VIP-лінії" японського уряду, кілька ліній мінфіну, офіс міністра у справах торгівлі та офіси двох підрозділів компанії "Міцубісі", повідомляє ВВС.

Крім цього на сайті є звіти про дії та плани японського уряду і особисто прем'єр-міністра Сінзо Абе в 2007-2009 році. Насамперед Нацбезпеку США цікавили рішення уряду, що стосуються зменшення емісій вуглекислого газу.

"Сьогоднішня публікація показує нам, що уряд США був націлений на чутливі області японської політики: індустрію і політику в галузі зміни клімату," - резюмувала редактор Сара Харрісон.

Читайте також: Японія приєднується до місії ОБСЄ на сході України

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Нагадаємо, що наприкінці червня повідомлення Wikileaks про шпигунство за французькими президентами Жаком Шираком, Ніколя Саркозі та Франсуа Олландом викликало великий міжнародний скандал. Обама був змушений зателефонувати і запевнити Олланда, що США вже більше не стежать за високопоставленими французькими чиновниками.

Після телефонної розмови двох президентів Білий дім заявив, що розмови і переговори Олланда "не є і не будуть метою" США.