Дослідники заявили про створення плівки, яка блокує ультрафіолетові промені. Вона створена на основі водоростей, панцирів ракоподібних і слизу риб, що мешкають в рифах.

Про це повідомляє Popular Science.

Вчені пояснили, що сучасні сонцезахисні засоби поділяються на два типи. Перші блокуюють довге випромінювання UV-A, що провокує рак, а другі - короткі промені UV-B, що викликають сонячні опіки.

Однак у природі існують натуральні компоненти, що одночасно захищають від обох типів випромінювання. Мова йде про мікоспорін, який міститься в мікроорганізмах і був докладно вивчений іспанськими хіміками з університету Ла Ріоху в 2011 році.

Проте використання мікоспоріна у складі крему для засмаги не принесло бажаного результату. Це виявилося малоефективним.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Вчені не зневірилися і з'єднали речовина з хітозаном, який отримують з панцирів ракоподібних. У підсумку вони створили полімерну плівку.

Читайте також: Виявили рослину, яка захищається від комах трупами інших комах

Наприклад, наклеївши її на одяг або меблі, можна захистити їх від шкідливого впливу сонячних променів. Властивості плівки підтвердили випробування.

Матеріал може поглинати ультрафіолет на 192% ефективніше, ніж більшість комерційних сонцезахисних кремів. Ефект є більш стабільним після 12 годин перебування на сонці або при температурі до 80 градусів за Цельсієм.