У кожній битві є переможець, і є переможений. Але деякі поразки виявляються куди абсурднішими та розгромнішими, ніж інші. Погане озброєння, абсурдні накази і катастрофічні помилки командування - все це могло стати причиною найбезглуздішої поразки. Про деякі подібні випадки, як облога Теночтітлана або розгром іспанської Непереможної армади, ми вже писали. Сьогодні ми згадаємо інші битви, які були програні з тріском з різних причин

Битва при Іссі (333 до н.е.)

Епічна битва між Олександром Македонським і перським царем Дарієм III. Армія Дарія була більше армії Олександра майже в три рази, і здавалося, що шансів у македонян немає. Але життя і військова наука виявилися куди більш складним речами, ніж думали перси.

Величезна стотисячна армія Дарія тільки здавалася потужною. В реальності у неї були великі проблеми з постачанням, а крім того, перси не могли похвалитися мобільністю. Після того, як обидві армії вишикувалися біля річки Пінар, Олександр зі своєю важкою кіннотою - гетайрами - стрімко вдарив по самій слабшої половини війська Дарія - перським вельможам. Аристократи зі своїми слугами почали розбігатися, оголивши фронт.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

В цей час знаменита македонська фаланга взяла на себе найбільш боєздатну частину перського війська - грецьких найманців. Після того, як гейтари приспіли фаланги на допомогу і змусили греків відступити, армія Дарія посипалася, як картковий будиночок. Сам цар Персії втік в числі перших, чим остаточно розтоптав моральних дух своїх солдатів.

У битві загинуло більше 50 тисяч персів і всього 450 македонян. Ось що значить, воювати не числом, а вмінням.

Битва в Тевтобурзькому лісі (9 р.)

Та сама легендарна поразка римських легіонерів, після якої імператор Октавіан Август бив головою об стіни і вимагав у полководця Квинтилия Вара повернути йому його легіони. Ось тільки Вар вже не міг відповісти, адже з Тевтобурзького лісу не повернувся.

Почалося все з змови германських вождів, на чолі якого став Арміній. За його планом спочатку відкрито повстало лише кілька племен, на війну з якими і відправився Квінтілій Вар. Арміній ж перший час вдавав із себе союзника римлян і навіть вирушив з військом їм на підмогу.

Коли римське військо розтягнулося по всій дорозі через ліс, Арміній вдарив їм в тил, знищивши обози та загони, що їх охороняли Основні легіони відбили перші атаки германців і стали в лісі табором, обдумуючи подальші дії. А германці тим часом продовжували мучити римлян обстрілом з луків та раптовими атаками. А коли пішов проливний дощ, доля римлян була вирішена. Легка піхота німців легко перебила закутих у броню легіонерів, які почали просто тонути в грязі посеред лісу. Квінтілій Вар і його старші офіцери вчинили самогубство, щоб не потрапити в руки до ворога. Багатьох полонених германці принесли в жертву своїм богам.

Римським легіонам не було рівних у відкритому полі, де вони могли атакувати ворога в бойовому порядку. Але у Тевтобурзькому лісі все сталося зовсім інакше.

Битва при Вирбиському проході (811 р.)

Маловідомий, але від цього не менш масштабнийе бій між візантійцями і болгарами, яке закінчилося раптовим розгромом перших і смертю їх імператора Нікіфора I.

Нікіфор відправився на війну з болгарами на початку 811 року, і спочатку все складалося для нього успішно. Вогнем і мечем він пройшовся до самої столиці Пліски, яку захопив і спалив палац болгарського хана Крума. Крум неодноразово пропонував Нікіформу перемир'я, намагаючись врятувати життя своїх підданих, але впевнений у перемозі Нікіфор кожен раз відмовлявся.

І ось, коли візантійці поверталися додому, недалеко від гірського Вирбиського проходу, їх зустрів хан з новим військом. Коли військо Никифора стало на ночівлю, болгари вдарили йому в саме серце - по імператорським загонам. Лють солдат хана була настільки сильна, що загинули майже всі знатні візантійці і офіцери, в тому числі і сам імператор. З його черепа Крум зробив собі чашу.

Битва при Баннокберні (1314 г.)

Бій між військом шотландського короля Роберта Брюса і армією Едварда II, короля Англії, яке закінчилося для англійців раптовим розгромом.

З це битвою пов'язаний цікавий епізод. Ще до початку бою загін англійського лицаря Генріха де Бохуна випадково натрапив на авангард шотландської армії, на чолі якої йшов сам Роберт Брюс. Схопивши списа, де Бохун вирішив один ударом покінчити з бойовим духом шотландців і кинувся на Брюса. Король в цей момент був на легкому скаковому коні, а зі зброї у нього була тільки сокира. Але в останній момент, коли лицар вже був готовий убити Брюса, той підняв коня на диби і один ударом сокири розбив англійцю і шолом, і череп. Цей удар став сигналом до початку битви.

Незважаючи на чисельну перевагу, англійці так і не змогли прийняти ряд тактичних рішень, які би забезпечили їм перевагу. Частина війська виявилася у сум'ятті, вчасно не спрацювали лучники. А маневрувати у шотландських піхотинців виходило куди краще. В результаті Едвард II втратив більшу частину свого війська.

Битва при Карансебеш (1788 р.)

Абсурдний випадок часів австро-турецької війни. В принципі, це навіть не було битвою, так як турки виграли не просто без єдиного пострілу, а навіть будучи відсутніми на полі брані.

Почалося все з пиятики, яку влаштували гусари австрійської армії. В очікуванні турків вони купили кілька бочок шнапсу у циган, які проїжджали повз, і почали його розпивати. У якийсь момент до них приєдналися піхотинці, які вимагали налити шнапсу і їм. Гусари відмовилися, зав'язалася бійка, в процесі якої хтось із кавалеристів вистрілив в піхотинця.

Учасників бійки почали переміщатися по берегу річки Тіміш, де їх і знайшли інші солдати австрійської армії. І ось тут в справу вступив мовний бар'єр. Імператор Йосип II укомплектував армію представниками самих різних національнойстей. Тому, коли хтось почав кричати «Стій! Стій! »(нім. Halt! Halt!), солдати прийняли це за крики «Аллах! Аллах!»і відкрили вогонь.

Паніка охопила все військо, офіцери вирішили, що турки напали на табір. Піхота відкрила стрілянину, запрацювала артилерія. При цьому жодного турка в таборі не було, але в загальній паніці майже 10 тисяч солдатів були або вбиті своїми, або затоптані кавалерією, яка рятувалася втечею. Сам імператор дивом залишився живий, впавши в річку. До речі, незважаючи на цей дивний епізод, Австрія в результаті війну виграла.

Битва при Адуа (1896 р.)

Битва, яка принесла Ефіопії незалежність від Італії. З італійцями злий жарт зіграла самовпевненість, адже їхня армія перевершувала військо ефіопського імператора Менеліка II технологічно, у тих були тільки кремнієвий рушниці і луки. Італійців було менше (близько 17 тисяч чоловік проти 70-100 тисяч), але нарізна зброя та артилерія зазвичай приносять перемогу.

Але все вийшло інакше. Недбале ставлення італійського командування до підготовки призвело до того, що у них виявилися застарілі карти місцевості. А ось ефіопи, навпаки, відстежили пересування італійської армії, і напали в самий невідповідний момент. Що дозволило відразу знищити найбільш боєздатні загони.

Італійці були розгромлені, вся їх артилерія стала трофеєм. А Італія була змушена визнати Ефіопію незалежною.

Переможці та переможені

Всі ці історії зайвий раз нагадують, що очевидні переваги і впевненість у перемозі - це ще не все. Величезні армії можуть програти невеликим, озброєні за останнім словом техніки - більш примітивним. Будь-яка дрібниця може привести до розгромної та безглуздого поразки. Адже війна повна нюансів, і той, хто їх враховує в результаті і увійде в історію, як мудрий полководець.