Група антропологів з'ясувала, наскільки змінилися людський череп та щелепи із приходом сільського господарства та зміни раціону харчування.

Вчені з Каліфорнійського університету дослідили понад 550 черепів доісторичних людей зі всього світу, які жили у різні часові періоди, - пише sundaynews.info.

Група черепів людей, які вводили у свою "дієту" молочні продукти, найбільше піддалися морфологічним змінам. Тобто, вплив сільського господарства та появу різних технологій, що дозволяли перемелювати продукти, впливали на зміну форми щелеп.


Вживання м'якої їжі з часом призводило до того, що в людей слабшали та змінювалися м'язи без щоденних "тренувань" пережовування жорстких продуктів. Згодом зменшилась верхня щелепа та скоротилась нижня.

Змін зазнало також і піднебіння. Воно дещо стало вищим. У зв’язку зі зменшенням так званих жувальних м'язів, людині стало важче здійснювати сильні рухи щелепами.​

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще


Таким чином сільське господарство та різні технології приготування їжі внесли чимало коректив у спосіб харчування людей.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", в одному з будиночків на Антарктиді мисливці за скарбами знайшли пиріг, який пролежав в умовах вічного холоду понад сто років. Фруктовий десерт чудово зберігся та виглядав їстівним.