Більша половин шахт опинилися на окупованій території, деякі з них "націоналізували" і головна причина тому – байдужість чинної влади до майбутнього гірників та цілої перспективної галузі.

Відповідну думку в ефірі одного з українських телеканалів висловив представник політичної партії "Основа", нардеп Серій Тарута.

"Якщо порівняти із 1990 роком, то ми добували 160 мільйонів тонн вугілля, на сьогоднішній день всього 40 мільйонів тонн. Тобто в чотири рази ми зменшили обсяги".

Ситуація на Донбасі, як вважає політик, призвела до того, що Україна не має можливості забезпечувати себе власними ресурсами, їх постійно доводиться закуповувати за кордоном на потреби електростанцій та приватних металургійних підприємств для виготовлення коксу.

"З вугілля почалася промисловість України. Це чорне золото, яке потрібно берегти. І слід гідно оцінювати працю тих, хто його добуває. Така небезпечна діяльність потребує неабиякої уваги з боку держави, якої останнім часом не помітно взагалі", - підкреслив Тарута.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За його словами, вигадувати якоїсь унікальної системи, щоб реанімувати промисловість не варто: достатньо розробити программу для реструктуризації, тобто приватизації "здорових" шахт. Ті, які мають проблеми – оздровити, а потім також приватизувати, а збиткові – закрити взагалі.

"Не розумно сьгодні використовувати валюту, яка впливає на курс, для закупівлі вугілля, якого на наших територіях - у надлишковій кількості", - підсумував представник "Основи".

Як повідомляв портал "Знай.ua", шахтарі Донбасу красномовно нагадали про себе.