Мільйон доларів за розгадку давньої шахової задачі запропонували науковці з британського Сент-Ендрюського університету.

Цю інформацію вони оприлюднили на сайті навчального закладу.

Йдеться про "Задачу восьми ферзів", що була сформульована ще в середині ХІХ століття. Вона полягає в тому, щоб розставити на шахівниці вісім ферзів таким чином, аби жоден з них не потрапляв під удар іншого. Мається на увазі, що ферзь б'є всі клітини, розташовані по вертикалях, горизонталях і обох діагоналях.

Для стандартної дошки в 64 клітини рішення цієї задачі знайшли ще в 1850 році. Зі збільшенням розмірів поля і кількості фігур завдання ускладнюється. Наприклад, фахівці з’ясували, що коли розмір дошки збільшити до 1000 на 1000 клітин, комп'ютерні програми починають зависати.

За словами професора Яна Гента, людина, яка зуміє створити алгоритм швидкого вирішення цього завдання, зможе адаптувати свою програму для інших проблем, в тому числі і дешифрування кодів в інтернеті.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", в іспанському селищі Іхоноса зіграли у шахи дуже незвичайним способом.