Чинний офіцер литовської армії, майор Донатас Мазуркявічус з Вільнюса в образі Великого князя Вітовта прибув на коні на святкування до дозорної вежі у селі Веселе на Херсонщині, збудованої ще 700 років тому.

Як передає "24 канал", нині вежа є символом українсько-литовської дружби, а шість століть тому служила прикордонникам на межі Великого князівства литовського.

Мазуркявічус – єдина людина в країні, яка має право грати роль середньовічного правителя. Заради цього йому довелося пройти серйозний кастинг.

"Потрібно знати історію, не боятися людей, коней, а також верхи сидіти. Були питання з біографії, історичного портрета Вітовта. Через це вибрали мене, без корупції", - розповів гість журналістам.

Вежа, до якої прибув литовець, носить ім’я згаданої вище історичної особи. Вона сягає 12 метрів у висоту і збудована з місцевого ракушняка. Сигнал из неї передавали на відстань 20-40 кілометрів.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В Україні вежу Вітовта планують внести до об’єктів національної спадщини. Пакет документів уже передали на погодження до Верховної Ради. Після цього на Херсонщину прибудуть литовські археологи.

Історичний об’єкт зацікавив навіть голову Сейму Литви Віктораса Пранцкіетіса, який прибув на Херсонщину з офіційним візитом.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", Литва надала Україні дуже суттєву і вкрай необхідну допомогу.