Настала осінь і значить народні обранці, повернувшись зі своїх закордонних відпусток, знову візьмуться працювати на благо народу. Вже у вівторок, 5 вересня, запрацює сьома сесія парламенту VIII скликання.

"Ця осінь повинна пройти під знаком реформ, - гордо заявив на Погоджувальній раді голова ВР Андрій Парубій. - Минулої весни парламент напрацював базу для багатьох важливих і фундаментальних реформ, і ми повинні зробити так, щоб кожна з них була розглянута у залі".

Знай.ua вирішив з'ясувати у провідних політичних експертів, наскільки дійсно стане плідною робота парламенту цієї осені, і яких ще варто чекати сюрпризів від наших політиків.

Реформи, як заділ на майбутнє

"Багато моїх колег вважають, що осінь буде гарячою, - розповів нам політолог Юрій Палій. - Але якщо подивитися на перше засідання Погоджувальної ради, то видно, що запала у депутатів не так вже й багато. Проте, ця осінь - остання можливість для них зміцнити свої позиції перед виборами, які, швидше за все, будуть черговими".

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За словами експерта, відчувати себе впевненіше депутати, звичайно, зможуть за допомогою голосування за важливі реформи: освітню, медичну та пенсійну.

"Важливість цих голосувань дуже висока, так як для багатьох у парламенті - це можливість виторгувати собі певні бонуси і поступки з боку влади, - впевнений Палій. - Також у цьому сезоні почнеться зміцнення політичних проектів. Кожен, хто захоче залишитися у політиці, буде шукати собі виграшну компанію, тому варто очікувати активну трансферну діяльність".

Переформатування Кабміну

Колега Юрій Палія, політичний консультант Микола Спиридонов також упевнений, що під куполом почнуть "дружити сім'ями".

"Депутати спробують створити коаліцію, так як зараз її фактично немає, - вважає він. - У неї може увійти Радикальна Партія, а також частина «Самопомочі» для того, щоб можна було нормально приймати рішення. У перспективі - поміняти Конституцію і знову зробити парламентсько-президентську республіку".

Також Спиридонов впевнений, що Кабмін у нинішньому складі не протягне до кінця року.

"Зараз немає такого міністра, включно з прем'єром, який міг би бути абсолютно спокійний за своє крісло. Все під загрозою, - запевнив нас експерт. - Це пов'язано із загальним переформатуванням старих домовленостей. Політики і великий бізнес починають переорієнтуватися на новий електоральний цикл".

Як вдалося дізнатися Знай.ua, першим, хто може розпрощатися зі своїм кріслом, є міністр фінансів Олександр Данилюк. Про його відставку вже давно пліткують у політичних колах.

"Президенту потрібна своя людина у цьому відомстві, - на правах анонімності розповів нам один з провладних депутатів. - Хоча одного його звільнити, навряд чи вийде, швидше за все, буде пакетне голосування за всіх міністрів, яким шукають заміну".

Питання по Саакашвілі

Проблем нинішньої владі може доставити і колишній губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі, який днями повертається в Україну. Керівництво країни розуміє, що його присутність у країні може сильно підірвати рейтинги Порошенка. Крім того, за словами голови правління Інституту української політики Костя Бондаренка, на ситуації з Саакашвілі спробують "нажитися" і представники ліберально-демократичного середовища.

"Вони спробують зробити своїм прапором Міхаела Саакашвілі і використати його повернення, як основу для політичного виступу, - повідомив нам Бондаренко. - У найбільш вигідній ситуації виявиться Юлія Тимошенко, яка, перебуваючи над сутичкою і маючи високі рейтинги і електорат, скористається протистоянням фронди і влади".

До слова, всі експерти впевнені, що саме така увага влади до Саакашвілі робить його ще більш популярним. Також це говорить про те, що Порошенко дійсно його боїться, раз усіма силами намагається перешкодити повернутися в Україну. Тому все найцікавіше з осіннього сезону української політики нас чекає ще попереду ...

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що цієї осені депутати навчать гроші "ходити" і знову познущаються над пенсіонерами.